latinica  ћирилица
29/05/2020 |  15:20 ⇒ 15:21 | Autor: TANЈUG

Brnabić: Situacija u regionu sve kompleksnija

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u regionu, nažalost, postaje sve kompleksnija zato što pojedini politički akteri stvaraju političke tenzije, iako je svima u interesu bolje povezivanje i veća stabilnost, na šta će Srbija nastaviti da poziva.
Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije - Foto: RTRS
Ana Brnabić, predsjednica Vlade SrbijeFoto: RTRS

- Zašto trenutno imamo neke regionalne nestabilnosti? To je kompleksno pitanje. Mislim da neki političari u regionu pribjegavaju tome i politički stvaraju nestabilnosti kako bi prikrili neke druge stvari i ne bi morali da odgovaraju zašto im ekonomije ne stoje bolje i zašto Srbija ekonomski ide brže od drugih - rekla je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, takve stvari idu na njihovu štetu, ali to ima negativne posljedice i na Srbiju jer je primorana da balansira, prenose beogradski mediji.

- To nije pametno, promišljeno ni odogovorno prema našim građanima - navela je ona u okviru Međunarodne konferencije "Svijet poslije virusa korona".

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Brnabićeva je rekla da se nada da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro nastavljen, ali da se sjeća i da je 21. novembra 2018. godine trebala da prisustvuje polaganju kamena temeljca za naučnotehnološki park u Nišu kada je bila spriječena jer je tada Priština uvela 100 odsto takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

- Taj park će biti otvoren 9. juna, a po pitanju taksa Prištine još se ništa nije promijenilo. Mi nismo uzvratili recipročnim mjerama - naglasila je ona.

Brnabićeva je ocijenila da je poražavajuće da je takvo ponašanje Prištine bilo direktno kršenje CEFTA sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da je, ipak, sve to uradila bez posljedica, dok je Srbija bila ostavljena da se sama bori sa tim.

Ona je istakla da Srbija ostaje posvećena evropskim integracijama, a da je kriza zbog virusa korona pokazala sve snage i prednosti pametne politike koju vodi Srbija, koja je posvećena evropskim integracijama, ali i politike kojom ni po koju cijenu neće ugroziti partnere - Kinu, Rusiju i druge.

- To je u najvišem interesu građana Srbije i tom politikom ćemo se i dalje voditi - poručila je ona.