latinica  ћирилица
29/05/2020 |  15:28 | Autor: SRNA

Pompeo posjeduje vjerodostojne informacije protiv Zukića

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo posjeduje vjerodostojne informacije da je bivši generalni sekretar SDA Amir Zukić bio umiješan u značajnu korupciju koja je predstavljala podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH, zbog čega je nepoželjan u SAD, rekli su danas iz Ambasade SAD u BiH.
Amir Zukić - Foto: dnevni avaz
Amir ZukićFoto: dnevni avaz

- Korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i bezbjednosti, omogućava organizovan kriminal, te podriva povjerenje u vladavinu zakona i vlast, što direktno utiče na bezbjednosne, ekonomske i spoljnopolitičke nacionalne interese SAD, a, vjerujemo, i na iste interese partnerskih država poput BiH - naveli su iz Ambasade.

U američkoj Ambasadi za N1 su rekli da odluke poput ove nisu vremenski ograničene, a kada državni sekretar pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik direktno ili indirektno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan je da ga stavi na listu ili identifikuje tog službenika i članove njegove uže porodice u skladu s odjeljkom 7031 /c/, javno ili privatno.

Kada je osoba stavljena na listu u skladu s odjeljkom 7031 /c/, to znači, objašnjavaju u Ambasadi, da ona neće dobiti vizu za putovanje u SAD.

U američkoj Ambasadi ističu da će državni sekretar koristiti svoje nadležnosti za borbu protiv korupcije na globalnom nivou.

- Državni sekretar će nastaviti da koristi ovu nadležnost i sva raspoloživa sredstva za borbu protiv korupcije na globalnom nivou. Zavisno od posebnih okolnosti neke se odluke o stavljanju lica na ovu listu objavljuju, a neke ne - kažu u Ambasadi SAD u BiH.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo objavio je sinoć da je bivšem poslaniku u Parlamentu Federacije BiH Amiru Zukiću zabranjen ulazak u SAD zbog njegove umiješanosti u korupciju.

Na internet stranici Stejt departmenta objavljeno je da je u svom zvaničnom kapacitetu poslanika u federalnom Predstavničkom domu i generalnog sekretara SDA Zukić bio umiješan u djela korupcije koja su narušila vladavinu zakona u BiH.