latinica  ћирилица
29/05/2020 |  19:33 ⇒ 30/05/2020 | 09:31 | Autor: RTRS

Tužilaštvo BiH predložiće jednomjesečni pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića (VIDEO)

Tužilaštvo BiH predložiće jednomjesečni pritvor za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika Poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina" Fikreta Hodžića. Uhapšeni su sinoć, zbog osnova sumnje da su učestvovali u nezakonitoj nabavci 100 sumnjivih respiratora, po cijeni od 10 i po miliona KM.
Novalić, Solak i Hodžić (foto: ba.n1info.com) -
Novalić, Solak i Hodžić (foto: ba.n1info.com)

Maratonsko saslušanje iza rešetaka SIPA! Trajalo je više od 23 časa! Poslijepodne su Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, predati u nadležnost Tužilaštva BiH, koji istragu sprovodi.

Sedmicama je tužilački tim pokušavao riješiti enigmu sumnjive nabavke, u vrijeme ekspanzije pandemije, na sarajevskom aerodormu spasonosno dočekane.

- U pitanju je 100 respiratora koji predstavljaju sami vrh ponude u ovoj branši. Dakle, radi se o respiratorima koji snadbijevaju dva pacijenta odjednom - rekao je ranije Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Od duplog kapaciteta uređaja iz "samog vrha ponude", istražioci su stigli do duplog ugovora sa dvije različite vrste uređaja.

A oni treći na aerodrom pristigli, po nalogu Tužilaštva vještačeni su! Vještaci su potvrdili - avansno plaćeni respiratori u praksi su kineski ventilatori. Prema procjenama i do osam puta skuplje plaćeni od tržišne cijene.

I umjesto intenzivne terapije u bolnicama, mogu se koristiti samo za kratkotrajni tretman pacijenata u vozilima hitne pomoći.

Posebno pitanje kako je i po kom osnovu, skromno poljoprivredno gazdinstvo kupovalo sofisticiranu, a kupilo bespotrebnu medicinsku opremu!? Za sada je izvjesno da je potrošeni novac sa računa Federalne vlade uz saglasnost Novalića, a da su kupoprodajne ugovore potpisivali Solak i Hodžić. Tužilaštvo ih, prema nepotvrđenim informacijama sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja i pranje novca.

Јoš ranije SIPA je Novaliću i njegovim najbližim saradnicima u Vladi – sekretarici i šefu kabineta oduzela i mobilne telefone.

I oni su vještačeni. No u SIPI detalje ne otkrivaju.

- Izričito je dogovoreno da je Tužilaštvo jedino nadležno za informisanje javnosti. Mi se toga pridržavamo. Inače nije takva praksa, ali u ovom predmetu takav je dogovor - rekao je Luka Miladinović, portparol SIPA.

No, tužilaštvo se još ne oglašava. Ipak saznajemo, na nekima od vještačenih mobilnih telefona, poruke su brisane, posebno iz viber mreže. No, vještacima je ipak sadržaj poznat. Ali je za sada nepoznato u kom smjeru vodi i da li je federalni premijer na vrhu sumnjive "udružene" piramide!? Za sada je poznato da je danima ranije saslušana i Novalićeva zamjenica, federalni ministar finansija Јelka Miličević.

Ispitan je i direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar. Pretresene prostorije i izuzeti dokazi iz Zavoda, Federalne vlade, Civilne zaštite, Hodžićeve "Srebrene maline", ali Kliničkog centra u Sarajevu.

A upravo je direktor Centra Sebija Izetbegović na sjednici federalne Vlade inisistirala na hitnosti nabavke respiratora. I to neposredno uoči otpočinjanja sumnjivog procesa sumnjive nabavke.

- Mi znamo šta treba našim pacijentima, trebaju anesteziološki aparati, zaštitna oprema za osoblje i CT aparati. To možemo da kupimo u sljedećih 48 sati ali ne možemo da čekamo da vi to nama sutra do tri sata dostavite - rekla je Izetbegovićeva.

"Nije važno koliko nešto košta, bitno je da se nabavi". Tako je na početku afere govorio Novalićev stranački predsjednik Bakir Izetbegović.

Danas kaže, hapšenje Novalića – pokušaj je državnog udara. Sve boji i nacionalnim predznakom – i tvrdi nastavak udara Tužilaštva BiH na bošnjačke prvake. Sa stranačkim kolegama nemušto uvjeravaju i sebe i druge kako dokaza protiv Novalića nema.

- Mislim da je Fadil Novalić strpljivo i predano radio. Duboko sam uvjeren da njega nema u kriminalnim radnjama. To je moje mišljenje, neka me demantuju činjenicama - istakao je Šefik DŽaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

U odbranu Novalića stao je i reis Islamske zajednice Husein Kavazović. Dobro bi bilo poručuje, osigurati da se Novalić brani sa slobode.

Simptomatično kada Tužilaštvo otvori neki predmet protiv Bošnjaka, odmah je na sceni državni udar i progon, odgovara srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

- Kako to nije bio državni udar kada su vođeni razni predmeti protiv Srba, pa i protiv mene su bili namješteni razni sudski procesi bez bilo kakvih dokaza - kaže Dodik.

I političari iz hrvatskog naroda bili su predmet raznih sudskih postupaka i tada su Bošnjacima Sud i Tužilaštvo valjali, podsjeća.

I konstatuje kako političkom Sarajevu pravosudne institucije ne valjaju samo kada su oni predmet istih, a kada je na udaru Republika Srspka i kada pravosuđe ispunjava želje sarajevske čaršije onda je sve potaman.

Pravosudne institucije treba pustiti da ovaj posao što prije okončaju, poručio je Dodik. A u naredna 24 časa Sud BiH trebalo bi da održi ročište po mjerama koje je predložilo tužilaštvo za uhapšene.