latinica  ћирилица
29/05/2020 |  19:35 | Autor: TANЈUG

Kon: Srbija će spremno dočekati novi talas virusa ako ga bude

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon smatra da će Srbija u drugoj polovini juna biti bez novih slučajeva zaraze virusom korona.
Dr Predrag Kon - Foto: TANЈUG
Dr Predrag KonFoto: TANЈUG

On je, na panelu "U susret drugom talasu?" održanom na međunarodnoj konferenciji "Svijet poslije virusa korona ", rekao da ukoliko virus preživi i pojavi se novi talas na jesen, Srbija će ga spremno dočekati jer ima dovoljno respiratora, zaštitne opreme.

- Čak i ako bude istog intenziteta kao sada ja ne očekujem ponovno uvođenje vanrednog stanja jer više nema razloga za to - rekao je Kon.

On je naveo da Srbija sada, poslije 12. nedjelje polako izlazi iz epidemije, da je virus još uvijek prisutan, ali da se sada vidi da sistem funkcioniše.

- Očekuje se da virus i dalje gubi potencijal prenošenja i da se potpuno ugasi. Do nule ćemo doći, očekujem da to bude u drugoj polovini juna - rekao je Kon.

Upitan koji su za njega bili važni trenuci tokom epidemije on je rekao da je to bilo proglašenje vanrednog stanja, dolazak opreme i ljekara iz Kine, ali i donošenje odluke o otvaranju privremenih bolnica.

Zadovoljan je kaže što su na početku epidemije odmah zatvorene škole, jer je zaštićena starija populacija.

- Imali bi nešto veći kolektivni imunitet, ali možda bi imali i nesreću okolnost da ranije virus uđe u domove za stare. Nama je u gerontološke centre ušao virus sredinom aprila i tada je izazvao veliku štetu i ona se mjeri desetinama, a da je ušao na početku mjerila bi se stotinama pa možda i hiljadama života - naglasio je on.

Kako kaže tokom epidemije virusa korona ponovo je otkriven kapacitet zdravstvenog sistema koji je pokazao elastičnost i prilagodljivost situaciji.

- Mi smo za njega znali, ali sada potvrdio i dokazao da je u stanju da odreaguje na ovakve ozbiljne situacije. Ako bude novog talasa dočekaćemo ga spremni, imamo dovoljno respiratora, zaštitne opreme i sve što je neophodno - naveo je on.