latinica  ћирилица
29/05/2020 |  20:07 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

Objavljen konkurs za upis u prvi razred srednjih škola (VIDEO)

Ministarstvo prosvjete i kulture objavilo je konkurs za upis u prvi razred srednjih škola. Planiran je upis 10.969 učenika, za 13 struka u 106 zanimanja. Učenici, koji upišu deficitarna zanimanja, dobiće stipendiju od 100 KM mjesečno.
Srednja škola - Foto: RTRS
Srednja školaFoto: RTRS

U Srednjoškolskom centru Prijedor raspisan je konkurs za upis učenika u prvi razred, a kako ističu, jedan od strateških ciljeva je da svake godine uvedu nova zanimanja, potrebna na tržištu rada.

- Kada su u pitanju zanimanja koja upisujemo u tri struke, u struci zdravstva, za zanimanje medicinski tehničar upisujemo 24 učenika, za zubno – stomatološkog tehničara takođe 24 učenika, kao i za akušersko ginekološkog tehničara isti broj - rekao je Aleksandar Milješić, direktor SŠC Prijedor.

Željko Torbica, profesor hemije i stručnih predmeta iz hemijske struke naveo je da se ove godine uvodi novo zanimanje, grafički tehničar. S obzirom na potrebe grafičke industrije, kako kaže, odlučili su se na ovakvo zanimanje.

Vlada Srpske od ove godine stimulisaće učenike da se obrazuju za deficitarna zanimanja, a oni koji izaberu da se školuju za neki od traženih zanata imaće plaćen prevoz i mjesečnu stipendiju od 100 KM.

- To znači da ćemo za sve one učenike koji žele da upišu smjerove koji su deficitarni na području tržišta rada u datoj lokalnoj zajednici obezbijediti 100 KM na mjesečnom nivou u obliku stipendije. Obezbijedićemo i besplatan prevoz za sve one koji imaju potrebu za istim. Mislimo da su ove mjere dovoljne i na neki način iskorak Vlade Srpske da sa Privrednom komorom napravi nove upisne politike - istakla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Premijer Radovan Višković pokrenuo je ovu inicijativu jer, kako je istakao, na taj način želi da ohrabri mlade da se u što većem broju upišu u srednje škole u kojima će steći praksu i znanje za neko od deficitarnih zanimanja.

Osim što će im biti obezbijeđen prevoz i džeparac za školu, učenici će po završetku školovanja imati osiguran i posao, rekao je Višković.