latinica  ћирилица
30/05/2020 |  10:58 | Autor: SRNA

Ćosić: U toku sanacija spomenika poginulih boraca

Na porodičnim grobljima na području opštine Istočno Novo Sarajevo u toku je sanacija spomenika poginulim srpskim borcima, rekao je Srni načelnik opštine Ljubiša Ćosić.
Ljubiša Ćosić - Foto: SRNA
Ljubiša ĆosićFoto: SRNA

Za sanaciju spomenika na 15 porodičnih grobalja, u kojima je sahranjeno 100 poginulih boraca, izdvojeno je 15.000 KM iz opštinskog budžeta.

Radovi na oštećenim spomenicima, podignutim prije 21 godinu, odnose se na brušenje bijelih krstova i obloga, obnavljanje slova zlatnom bojom, izlijevanje armiranih betonskih deka, nasipanje bijele rizle i uklanjanje nedostataka.

Ćosić je napomenuo da je sanacija spomenika i i podizanje novih tamo gdje treba najmanje što mogu učiniti za porodice koje su ostale bez svojih najmilijih u stvaranju Republike Srpske.

On je istakao odličnu dugogodišnju saradnju sa Boračkom organizacijom koja je od posebnog interesa za opštinu za čije nastajanje su, kako je naglasio, borci najzaslužniji.

- Svake godine se trudimo da poboljšamo položaj demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i njihovih porodica, a ujedno vodimo brigu i o onome što predstavlja naslijeđe naše borbe, a to su kolektivni i pojedinačni spomenici - rekao je Ćosić.

Završetak radova, koje izvodi kamenorezačka radnja "Gaco", a nadgleda opštinska Boračka organizacija, planiran je za Vidovdan, 28. juna.