latinica  ћирилица
30/05/2020 |  13:53 ⇒ 14:09 | Autor: RTRS

Daun sindrom centar održao virtuelnu radionicu o štetnosti duvanskog dima (FOTO)

Povodom Međunarodnog dana bez duvanskog dima, koji se obilježava 31. maja, Daun sindrom centar Vanjaluka održao je predavanje o štetnosti duvanskog dima i cigareta uopšte.
Dan bez duvanskog dima (foto: Daun sindrom centar Banjaluka) -
Dan bez duvanskog dima (foto: Daun sindrom centar Banjaluka)

Polaznici virtuelne radionice bile su osobe sa Daunovim sindromom starije od 18 godina iz Banjaluke, Prijedora, Laktaša, Beograda, Novog Sada, Zaječara, Novog Pazara, Osla i Beča.

Svi zajedno su izveli performans na današnju temu, a cigaretu, koju su sami napravili od papira, demonstrativno su slomili, kao znak da su one te koje uništavaju živote ljudi.

Na radionoci se razgovaralo o duvanu, i o tome kako se nekada kroz istoriju duvan koristio čak i za liječenje, ali vremenom se došlo saznanja da je to bila zabluda.

Dan bez duvanskog dima (foto: Daun sindrom centar Banjaluka)

Duvanski dim i cigarete ubijaju, ne samo one koji puše cigarete, već i one koji nisu pušači, a koji udišu duvanski dim - poručeno je na predavanju. Naglašeno je da pušenje nije dozvoljeno u svim javnim prostorijama, ali da se još uvijek puši u privatnim prostorijama u kojima borave i nepušači.

- Osobe sa Daunovim sindromom su ravnopravni članovi društva i imaju pravo na sve ono što imaju svi ostali ljudi, pa je i današnja radionica tekla u pravcu da se ove osobe ohrabre u skladu sa njihovom životnom dobi, djeci na dječiji način, odraslim na ozbiljan način. Osobe sa Daunovim sindromom su prije svega ljudi pa tek onda osobe sa poremećajem - rekao je Zoran Јelić, upravnik Daun sindrom centra Vanjaluka koji je i održao radionicu.