latinica  ћирилица
30/05/2020 |  19:24 ⇒ 22:13 | Autor: RTRS

Afera "Respiratori": Zatražen jednomjesečni pritvor za Novalića, Solaka i Hodžića (VIDEO)

Sud BiH trebalo bi večeras da donese odluku da li će uhapšenom federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru Civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru firme "Srebrena malina" Fikretu Hodžiću biti određen jednomjesečni pritovor. Pritvor je danas zatražilo Tužilaštvo BiH, nakon što su navedeni ispitani u predmetu "Respiratori".
Novalić, Solak i Hodžić (foto: ba.n1info.com) -
Novalić, Solak i Hodžić (foto: ba.n1info.com)

Kako nezvanično saznajemo, ročište bi se trebalo održati večeras, oko 20.00 časova.

Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za osumnjičene Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, zbog uticaja na svjedoke i mogućnosti da sakriju ili unište dokaze, a za Novalića i iz razloga da bi puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti.

-  Tužiteljski tim prema sudu BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za trojicu osumnjičenih u okviru predmeta koji se odnosi na nabavku respiratora - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Na hapšenja, očekivano, najglasnije reakcije iz SDA. Bakir Izetbegović smatra da je to udar na Bošnjake, a Kolegijum SDA zaključuje da je hapšenje federalnog premijera politički motivisano. Iz BH Tužilaštva ukazuju na direktan pritisak na rad ove pravosudne institucije, a glavna tužiteljica Gordana Tadić uvjerena je da napadi SDA i Izetbegovića nisu slučajni. Tvrdi da je pritiscima ove partije izložena još od preuzimanja funkcije vršioca dužnosti glavnog BH tužioca.

-Zbog čega zaključak da ja radim protiv Bošnjaka? To je direktan pritisak na mene i ugrožavanje moje i sigurnosti moje porodice...prijetnje i pritisci jer želi da neko drugi dođe umjesto mene na mjesto glavnog tužioca - rekla je Tadićeva.

Dok iz SDA pozivaju Sipu, Tužilaštvo i Sud BiH da postupaju odgovorno i isključivo na osnovu Ustava i zakona, jer kako tvrde, posljedice političke instrumentalizacije mogu biti pogubne za funkcionisanje Federacije BiH i njene građane, više stotina Sarajlija danas je na ulicama diglo glas protiv korupcije u vlasti.

Protestima se pridružila i opozicija, najavljujući vrelo ljeto i zbog, kažu, korupcije u vlasti, ali i zbog namjere da se izbori odgode.

Pažnju javnosti u ovom slučaju izazvalo je to što je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina", u vlasništvu Hodžića, uvezeno 80 respiratora iz Kine sumnjivog kvaliteta, a u vrijednosti od 10 i po miliona KM.

Novalić, Solak i Hodžić sumnjiče se da su udruživanjem počinili više krivičnih djela, zloupotrebe položaja i pranja novca.Otvoreno je i pitanje ko će, u slučaju da Novaliću bude određen jednomjesečni pritvor, rukovoditi Vladom FbiH, jer je to Јelka Milićević iz HDZ-a, navodno odbila.

Ukoliko odbije i drugi zamjenik Vesko Drljača iz SBB, odluka je na predsjedniku Federacije Marinku Čavari iz HDZ-a, što u SDA izaziva podozrenje da HDZ smišljeno pruzima kontrolu nad Federacijom.