latinica  ћирилица
31/05/2020 |  18:42 | Autor: SRNA

Sud BiH: I blažim mjerama može se ostvariti neometano vođenje postupka

Sud BiH saopštio je, nakon što je odbio prijedlog za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću osumnjičenima u aferi "Respiratori", da se i blažim mjerama umjesto najstrože mjere pritvora može ostvariti neometano vođenje krivičnog postupka.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

 Iz Suda su napomenuli da je danas doneseno rješenje kojim je odbijen prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora Novaliću, Solaku i Hodžiću već su određene mjere zabrane.

To podrazumijeva zabranu sastajanja sa određenim osobama na način da se osumnjičenima zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim licima u ovom krivičnom postupku.

- Izrečena mjera zabrane trajaće dok za njom postoji potreba, a opravdanost će se kontrolisati svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mjere zabrane, može im se odrediti mjera pritvora - napomenuli su iz Suda BiH.

Federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme "Srebrna malina" Fikret Hodžić sumnjiče se za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona KM budžetskog novca.