latinica  ћирилица
31/05/2020 |  21:36 ⇒ 01/06/2020 | 10:47 | Autor: RTRS

Aktuelno: Revizionistički dokument koji negira genocid nad Srbima (VIDEO)

Istoričar Predrag Lozo iz Republičkog centra za istraživanje rata i profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Goran Latinović ukazali su da je Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta revizionistički dokument koji negira genocid NDH nad Srbima.
Emisija Aktuelno - Foto: RTRS
Emisija AktuelnoFoto: RTRS

Poručili su da civilizacijske vrijednosti antifašizma treba braniti od ovakve Rezolucije.

- Ovom Rezolucijom se pokušava da se na niovu BiH donese zakon o negiranju genocida. To je nastojanje s kojim se mi u Republičkom centru svakodnevno susrećemo - istakao je Lozo i dodao da se preko teme Blajburg u ovom dokumentu, koji je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine, pokušava progurati nešto drugo.

Smatra da je to dokument koji negira genocid nad Srbima u NDH.

- Pisan je sa lošom namjerom, ima mnogo manjakvosti - izjavio je Lozo u emisiji Aktuelno naše televizije. 

On navodi da neko ko je manje upućen u događaje iz Drugog svjetskog rata ne bi naučio ništa iz Rezolucije, te da ovaj dokument ne može dobiti prolaznu ocjenu.

Pozvao je učesnike u raspravi o Rezoluciji da budu svjesni svoje odgovornosti, uz napomenu da postoji jedna crvena linija nacionalnog konsenzusa ispod koje se ne smije ići.

Foto: RTRS

Profesor Latinović je naveo da Rezolucija ima nekoliko spornih rečenica i da je produbila jaz na političkoj sceni u BiH.

Prema njegovim riječima, neprecizan je naslov, izjednačavaju se žrtve, sugerišu se pokreti sa namjerom da se tu uvrsti i četnički pokret koji ne može da se smjesti uz ono što je bila NDH.

On je naglasio da su Srbi bili najbrojni antifašisti i da bi ponosni na svoju antifašističku tradiciju trebalo da budu i na prvom mjestu.

Latinović je ukazao na manjkavosti teksta rezolucije, te istakao da treba paziti i na svaku zapetu.

- Sporno je što se pominje tzv. NDH, treba izbjegavati `takozvana`, jer je to bila država u Hitlerovoj Evropi - rekao je Latinović i naglasio da se time što se piše "takozvana" nastoji umanjiti ono što je taj sistem radio Srbima.

Kada je riječ o jasenovačkoj građi, koja se pominje u Rezoluciji, Latinović je pojasnio da se ona nalazi u elektronskoj formi u Arhivu Srpske, a originali u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu.

On je naveo da je ta građa predata Vašingtonu i da je u elektronskoj formi vraćena Srpskoj, te istakao da je Vojni arhiv u Beogradu nareferentniji kada je riječ o toj građi.

Prema njegovim riječima, u toj priči radi se o pokušaju da se predstavi nešto što nije tako.

- Potrebno je nacionalno jedinstvo o teškim temama iz srpske istorije - zaključio je Latinović

Emisiju Aktuelno možete pogledati i OVDЈE.