latinica  ћирилица
01/06/2020 |  08:09 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Nema članstva u EU bez rješavanja kosovskog čvora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nema nikakve sumnje da bez rješavanja kosovskog čvora Srbija neće biti član EU, te da je to nedvosmislena jasna poruka EU.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- Da li nam se sviđa ili ne sviđa, to je tako. I tu nas nisu lagali - rekao je Vučić.

On je dodao da nije veliki optimista da je moguće pronaći kompromisno rješenje između Beograda i Prištine, ali ističe da Beograd mora da učestvuje u razgovorima i da učini sve da se sačuva mir i sve svoje interese.

- Ne vidim kako možemo da se dogovorimo. Koga god sam pitao šta je rešenje niko mi nije rekao. Svi zakolutaju očima, jer svi očekuju da neko u Srbiji kaže da Kosovo nije Srbija - naveo je Vučić.

On je dodao da je došlo do drugačije raspodjele ekonomske moći u Evropi i svijetu i do strahovitog rasta jedne evropske sile, što će, kako je ocijenio, po pitanju Kosova i Metohije da donosi teža pitanja za Srbiju.

On je u više navrata ukazao da je Njemačka iz epidemije izašla sa novom snagom.

- Očigledno je da postoji veliki sukob između dve zapadne sile oko situacije u Prištini. Videćemo šta će biti oko njihove vlade. Ne vidimo kako i na koji način i o čemu možemo da se dogovorimo, ali spremni smo da razgovaramo, da rešavamo bezbroj problema između Srba i Albanaca - rekao je Vučić.

On je dodao da na njegovo pitanje šta je rješenje, čuje samo da nema promjene granica.

- Oni čekaju da neko u Srbiji kaže da to nije Srbija, ili odreći ćemo se svega da bi nas neko potapšao po ramenu - rekao je Vučić za TV "Pink".

Govoreći o novoj odluci crnogorske vlasti da otvore granice sa Srbijom, Vučić je rekao da su otvorene tako da građani Srbije kada pređu tamo moraju da idu u karantin.

On je dodao da zatvaranje granica iz političkih razloga ne može da razumije.

Vučić je, objašnjavajući brze testove na koronu koje sprovodi Crna Gora i neke zemlje, rekao da bi prema rezultatima tih brzih testova Srbija već mogla da proglasi pobjedu nad virusom.

- Samo da bi znali ljudi - mi na brzim testovima protekla dva dana nijednog zaraženih nemamo. Brzi testovi ne hvataju koronu u svakom slučaju - kaže on.

On je naveo da je Crna Gora otvorila granice za građane Kosova, jer ih priznaju kao državu, a Srbija je tom Kosovu poslala testove na koronu.

- I sad je Kosovo bolje od nas - dodao je Vučić.