latinica  ћирилица
01/06/2020 |  09:10 ⇒ 09:11 | Autor: RTS

Situacija u SAD natjerala i DŽordana da se oglasi

Vjerovatno i najbolji košarkaš svih vremena Majkl DŽordan oglasio se povodom smrti DŽordža Flojda, govoreći o rasizmu i problemima u SAD.
Majkl DŽordan (foto:svet.rs) -
Majkl DŽordan (foto:svet.rs)

"Em-DŽej", koji se veoma rijetko oglašava na političke teme, izdao je saopštenje preko kluba Šarlot hornetsa, čiji je vlasnik.

- Duboko sam tužan, povrijeđen i ljut. Vidim i saosjećam bol, frustraciju i bijes svih vas. Podržavam i stojim uz one koji se protive rasizmu i nasilju prema ljudima različitih boja u ovoj zemlji. Previše smo trpjeli - navodi DŽordan u saopštenju.

- Nemam odgovore, ali naš zajednički glas pokazuje snagu i ostali ga ne mogu podeliti. Moramo slušati jedni druge, pokazati empatiju i saosećanje i nikada ne okretati leđa bezosjećajnoj brutalnosti. Moramo da nastavimo sa mirnim delima protiv nepravde i zahtevati odgovornost. Naš ujedinjeni glas mora napraviti pritisak na lidere da promjene zakone, jer u suprotnom, moramo ga iskoristiti za promjenu sistema. Svako od nas mora biti dio rješenja i moramo raditi zajedno, kako bismo osigurali pravdu za sve - dodaje se u saopštenju.

- Moje srce je uz porodicu DŽordža Flojda i nebrojanih onih čiji životi su brutalno i bezosjećajno oduzeti putem nepravde i rasizma" - zaključuje DŽordan.

Šestostruki osvajač NBA lige često je bio kritikovan zbog toga što ne koristi veličinu njegovog imena i uticaja na ljude, pogotovo u SAd, u svrhe veće od košarke.

Širom SAD odvijaju se demonstracije povodom ubistva DŽordža Flojda.