latinica  ћирилица
01/06/2020 |  11:09 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Otvorene granice sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom; Gužve na GP Gradiška

Granice BiH sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom od danas su otvorene za građane ove tri zemlje bez ograničenja i posebnih uslova.

Odluka se odnosi samo na građane te tri države, dok državljani ostalih zemalja u BiH mogu ući ukoliko imaju opravdane razloge i negativan test na kovid-19, ne stariji od 72 časa.

Na graničnim prelazima Velika Kladuša, Brod i Gradiška pojačana je frekvencija putničkih vozila na izlazu iz BiH, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Na graničnom prelazu Gradiška stvorila se velika kolona vozila.

Na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Zubci, Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, i Stevan Katić, predsjednik opštine Herceg Novi, simbolično su obilježili otvaranje granice između BiH i Crne Gore, odnosno Trebinja i Herceg Novog.

- Mi smo jedan narod, a period od dva i po mjeseca, tokom pandemije, bio je tažak i mučan - istakli su čelnici dva grada.

Naglasili su da treba učiniti sve da proradi ekonomija i da zaživi turizam. Ćurić i Katić najavili su inicijativu za ukidanje naplate putarine između dva grada.

Državljani BiH koji ulaze u Republiku Srpsku i BiH više ne podliježu mjeri izolacije u kućnoj sredini niti su obavezni da imaju negativan PCR test.

Srbija je otvorila svoje granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na virus korona i dozvole komisije.