latinica  ћирилица
01/06/2020 |  13:52 | Autor: SRNA

Đurić: Prištini uvesti međunarodne sankcije

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić očekuje da međunarodni predstavnici primijene sankcije prema institucijama Prištine zbog štetnih recipročnih trgovinskih mjera prema robi iz Srbije.
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Marko Đurić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Đurić je rekao da se Srbija obratila najvišim međunarodnim predstavnicima, zahtijevajući od njih da prekinu da samo objavljuju saopštenja, već da konačno primijene sankcije.

- Pošto su uvek umeli da sankcije primenjuju kada je to bilo neopravdano i nepotrebno prema Srbiji, očekujem da sankcije primene i iskoriste instrumente koje imaju na raspolaganju i prema institucijama iz Prištine - rekao je Đurić novinarima u Palati Srbija nakon sastanka sa predsjednikom banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Miloradom Arlovim.

Đurić je rekao da je Vlada u Prištini očito u "terminalnom stadijumu sukoba sa zdravim razumom" jer ono što radi predstavlja ne samo grubo kršenje međunarodnog prava, već i rat sa građanima svih nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

On je napomenuo da cijene hljeba, mlijeka i drugih proizvoda direktno rastu kao posljedica ovih potpuno pogrešnih i štetnih odluka.

- Imamo obavezu da naš narod na Kosmetu snabdemo, da učinimo da ni u čemu ne oskudeva. Tu obavezu već sprovodimo i nećete videti nestašice u srpskim sredinama - rekao je Đurić.

Odlazeća vlada u Prištini je u subotu uveče, 30. maja, uvela dodatne trgovinske mjere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode na kojima ne piše "Republika Kosovo".