latinica  ћирилица
01/06/2020 |  15:55 ⇒ 19:59 | Autor: SRNA

Neophodna zaštita domaće proizvodnje

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske djelovaće u okviru agrarnog budžeta, kako mjerama direktne podrške, tako i drugim mjerama čiji je cilj da se održi primarna proizvodnja i prerađivačka industrija, rekao je načelnik Odjeljenja za stočarstvo u ovom ministarstvu Mladen Stojanović.
Banjaluka-Grupacija "Uzgoj stoke, proizvodnja i prerada mesa - mesna industrija" - Foto: SRNA
Banjaluka-Grupacija "Uzgoj stoke, proizvodnja i prerada mesa - mesna industrija"Foto: SRNA

Stojanović je naveo da u ovom mininistarstvu očekuju reakciju Savjeta ministara u smislu zaštite domaće proizvodnje, dodavši da je ovdje složena državna zajednica i da taj mehanizam mora biti u sadejstvu.

- Ministarstvo će i ubuduće sugerisati Savjetu ministara, odnosno Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa na koji način da bude zaštićena domaća proizvodnja", rekao je Stojanović novinarima u Banjaluci, gdje je odžana sjednica Grupacije "Uzgoj stoke, proizvodnja i prerada mesa – mesna industrija - koja djeluje u okviru Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije Privredne komore Srpske.

Na sjednici je prvenstveno razmotrena struktura proizvodnje u Srpskoj, kao i uvezivanje i unapređenje saradnje domaće poljoprivredne proizvodnje sa domaćom prehrambenom industrijom.

On kaže da trenutno postoje tržišni viškovi žive junadi, svinja i jagnjećeg mesa, te izrazio očekivanje da će oni biti plasirani na strana tržišta.

Predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić rekao je da cilj današnjeg sastanka da se pokuša načiniti mali iskorak u traženju rješenja kako pospješiti i pomoći primarne proizvođače, a pri tome obezbijediti siguran plasman i zadovoljenje interesa prerađivača kada je riječ o mesoprerađivačkoj industriji.

On je dodao da je pandemija virusa korona pokazala koliko je važno imati kvalitetno organizovanu domaću proizvodnju.

Đurić smatra da država mora da stane na stranu domaće proizvodnje i pronađe rješenja da ona bude zaštićena, putem rigoroznije kontrole uvoza, suzbijanjem uvozničkih lobija ili značajnijom finansijskom pomoći primarnoj proizvodnji i prerađivačkoj industriji.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske Stojan Marinković rekao je da je ovo možda posljednji momenat da se preduzmu mjere da se zaštiti domaća proizvodnja, te da se vještački razjedinjeni stavovi preređivača i primarnih proizvođača konačno približe.

On je istakao da postoji prekomjeran uvoz i da se bez nivoa BiH, koji kontroliše uvoz i izvoz ne može ništa važnije postići.

Prema njegovim riječima, prerađivači, odnosno uvoznici za svoj novac mogu da kupuju tamo gdje im je jeftinije, a isto tako primarni proizvođači ne mogu nešto dati ispod cijene i time ugroziti egzistenciju svakog farmera, domaćinstva ili firme.

On kaže da će Savjetu ministara biti upućen apel da izađu sa mjerama za zaštitu domaće proizvodnje, a jedna od njih je uvođenje kvota, odnosno uvođenje prelevmana za gotove proizvode.

Vlasnik fabrike "Trivas" Prnjavor Nemanja Vasić rekao je da treba naći rješenje na dva mjesta, jedno je Vlada Srpske, a drugo Savjet ministara.

- Vlada Srpske može da bude faktor koji će regulisati ponudu i potražnju svojim podsticajima, a Savjet ministara da potegne one mjere iz svoje nadležnosti, a to je da zaštiti domaće tržište, ne samo sirovinske baze, već i gotovih proizvoda - rekao je Vasić i dodao da je neophodno uvođenje prelevmana kako na uvoz sirovina, tako i gotovih proizvoda, posebno kada je riječ o zemljama CEFTA.

Predsjednik Udruženja zajednice živinara Srpske Predrag Miličić smatra da treba uputiti jasne prijedloge i zahtjeve Savjetu mnistara kako bi vidjeli šta je neophodno da se promijeni u carinskoj politici da bi domaća primarna proizvodnja imala šansu.

On kaže da je problem domaćih proizvođača mesa to što su zatvoreni na malom, siromašnom tržištu, dodavši da im samo mali izlazak na tržište Hrvatske ili drugih zemalja EU znači vjetar u leđa.