latinica  ћирилица
01/06/2020 |  18:28 | Autor: SRNA

Neće biti litija na Trojičidan

U Crnoj Gori na Trojičindan neće biti litija ulicama gradova, čak ni u onim mjestima gdje se one tradicionalno održavaju povodom hramovnih slava, zbog zabrane masovnih javnih okupljanja koja je još na snazi, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.
Litija ka Pljevljima - Foto: Screenshot
Litija ka PljevljimaFoto: Screenshot

Reagujući na objave više medija o navodnom ponovnom pokretanju litija, iz Mitropolije ističu da će eventualna obnova litija, kao vida crkvenog i građanskog otpora neustavnom i nepravednom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, biti najavljena posredstvom crkvenih glasila i ove ustanove.

Iz ove mitropolije su istakli da u originalnoj izjavi za medije barskog sveštenika, datoj mediju koji je prvi objavio tu vijest, nema nijedne riječi o tome da se na Trojičindan obnavljaju pomenute litije, te da je očigledno da je riječ o pogrešnom razumijevanju sveštenikovih riječi i učitavanju u njih sadržaja koji nije izrekao.

- On je samo podsjetio na vjekovni običaj iznošenja krsta Svetog Јovana Vladimira na taj dan i najavio da će se takav krsni hod obaviti i ove godine, dodavši da se nada da taj divni događaj može da bude povod vlastima da dopuste nastavak litija u cijeloj državi - naveli su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Iz Mitropolije su ukazali da je iznošenje krsta na Rumiju takvog karaktera da tamo ne postoje mogućnosti za masovna okupljanja.