latinica  ћирилица
01/06/2020 |  21:41 | Autor: SRNA

Guteres traži mirne proteste i uzdržanost vlasti

Generalni sekretar UN Antonio Guteres zatražio je od Amerikanaca da mirno protestuju zbog rasne neravnopravnosti i prekomjerne policijske sile, da to čine mirnim putem i pozvao američke lidere i vlasti da ih poslušaju i iskažu uzdržanost, rekao je portparol UN Stefan Dužarik.
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com) -
Antonio Guteres (Foto: thefrontierpost.com)

Dužarik je izjavu dao nakon talasa demonstracija širom SAD u proteklih sedam dana zbog smrti tamnoputog DŽordža Flojda dok je bio pod policijskim nadzorom u Mineapolisu. U pojedinim gradovima, uglavnom mirni protesti prerasli su u građanske nemire.

- Pritužbe se moraju čuti, ali moraju biti izražene na miran način i vlasti treba da iskažu uzdržanost prema demonstrantima. U Americi, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, raznolikost je bogatstvo - naglasio je Dužarik.

Američki predsjednik Donald Tramp zatražio je od Ministarstva pravosuđa i Federalnog istražnog biroa da istraže smrt Flojda.

Međutim, američki predsjednik se nije javno oglašavao s ciljem deeskalacije krize. Objavio je nekoliko poruka na društvenoj mreži Tviter u kojima je demonstrante opisivao kao "nasilnike", od gradonačelnika i guvernera tražio da pooštre svoj stav i zaprijetio upotrebom vojske protiv demonstranata.

Nemiri su izbili prije sedam dana u Mineapolisu nakon smrti nenaoružanog tamnoputog DŽordža Flojda dok je bio pod policijskim nadzorom.

Na video-snimku se vidi kako policajac Derek Čovin drži koljeno na vratu Flojda skoro devet minuta prije nego što je izdahnuo. Čovin je otpušten sa posla zbog incidenta i optužen je za ubistvo trećeg stepena.

U više desetina gradova širom SAD zbog nemira uveden je policijski čas.