latinica  ћирилица
02/06/2020 |  08:35 | Autor: RTS

Bugari u novu regionalnu košarkašku ligu zovu Grke i Srbe

Predsjednik Bugarske košarkaške federacije Georgi Gluškov je prije desetak dana predložio košarkaškom savezu Sjeverne Makedonije formiranje zajedničke lige, a sada dodaje da bi volio da u njoj vidi i klubove iz Grčke i Srbije.
Košarka  (ilustracija) -
Košarka (ilustracija)

Međutim, na adresu KSS-a za sada nije stigao nikakav poziv.

Naime, nakon višečasovnog razgovora sa predstavnicima bugarskih klubova Gluškov je bio veoma zadovoljan.

Njegov raniji prijedlog o formiranju zajedničkog takmičenja sa timovima iz Sjeverne Makedonije je naišao na odobravanje.

Međutim, prvobitna ideja je u međuvremenu razrađena, pa se pored sjevernomakedonskog saveza saradnja na tom projektu nudi i grčkom, ali i srpskom košarkaškom savezu.

- Već radimo naporno na tome. Moramo brzo da se orijentišemo i prikupimo informacije. Radim na sastancima sa liderima susednih federacija. Mislim da je rok do 15. jula optimalan za to da se organizujemo. Međutim, tek tada će biti teško, jer ćemo morati da radimo na pravljenju kalendara. Postoje mogućnosti da se uključe grčki i srpski timovi, jer imamo dobre odnose sa ovim zemljama - rekao je Gluškov posle sastanka a prenosi portal dsport.bg.

Kako saznajemo, tim povodom u Košarkaški saveza Srbije do sada nije stigao nikav poziv BFB-a, niti je bilo sličnih najava.

Srpski klubovi već igraju u regionalnoj ABA ligi.

U prvoj, nedavno na 14 timova proširenoj će ih u narednoj sezoni biti ukupno pet (Crvena zvedzda, Partizan, FMP, Mega i novajlija Borac iz Čačka), dok će u ABA 2 ligi naredne sezone nastupati Dinamik, užička Sloboda i Zlatibor iz Čajetine.

Zato ova najava iz Sofije može izgledati čudno, pa i uzaludno, jer se otvara pitanje koji bi to klubi mogli da uzmu učešće u toj novoj ligi s obzirom na usmjerenost ka Јadranu, ali i ne baš sjajne finansijsku situaciju u dobrom dijelu njih iz unutrašnjosti.

Dodajmo i to da na prostoru Balkana postoji i Balkanska liga, u kojoj od 2008. nastupaju timovi iz Albanije, Sjeverene Makedonije, Bugarske, Kazahstana i tzv. Kosova.