latinica  ћирилица
02/06/2020 |  09:12 ⇒ 09:45 | Autor: RTRS

Soba sjećanja na Petra Kočića

Ako ne znate kako da iskoristite dan, evo preporuke! Novinar RTRS-a vodi nas u Sobu sjećanja na srpskog pisca i narodnog tribuna Petra Kočića.

Soba sjećanja nalazi se Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske u Banjaluci. Otvorena je u avgustu prošle godine.

Soba je prilagođena 21. vijeku i na taj način lik i djelo našeg velikana, a i stanje u tadašnjoj Bosni su mnogo "bliži" sadašnjim generacijama.

Sve to je postignuto interaktivnim pristupom sadržajima različitih formata, od fotografija i dokumenata, preko audio i video-zapisa, do holograma i virtuelne realnosti. Za postavku su zaslužne Vanja Šmulja i Spomenka Kuzmanović.

- Petar Kočić nije bio samo književnik, Kočić je bio borac za ljudska prava i kad kažem za ljudska prava onda zaista mislim za pravom svih ljudi koji su živjeli u to vrijeme u BiH. On je zapravo bio protiv tuđinske vlasti. Naša ideju za sobu sjećanja na Petra Kočića je bila da se objedini sve ono što je on radio i na polju književnosti i na polju političkog djelovanja, ali i neke druge sfere života. Imamo i jedan kutak koji je posvećen porodici, djeci, Milki Kočić. Tako da građu koja je iskorištena iz 10 ili 15 izvoa iz BiH i Srbije i mislim da je ovo jedna integrisana predstavka života i djela Petra Kočića - istakao je Berislav Blagojević, bibliotekar.

Soba sjećanja na Petra Kočića  je otvorena svakog radnog dana od 8 do 15 časova.