latinica  ћирилица
02/06/2020 |  09:12 ⇒ 09:46 | Autor: RTRS

Neotkrivene čari Slatine: Planinarske staze, jagode, vino, kamene kugle...

Slatina, na 12 kilometara od Laktaša i Banjaluke, pruža 20 kilometara uređene planinarske staze, jagode, vino, vinograde i neobične kamene kugle.

Dobra volja i cipele, to je sve što vam je potrebno za šetnju ovim pitomim krajem, priča nam Duško Blažić, koji je planinareći obišao cijeli svijet. Duško, između ostalog, obilježava i staze laktaškog kraja, na čijem području ima 110 km uređenih staza. Članovi planinarskog kluba PAOK uredili su i 20 km staze kroz Slatinu, a u planu je i proširenje postojećih.

- Postoji dosta staza koje su rađene prema projektu, od Trapista do Bijelog bučja, ulazimo u 110 km staza. Te staze vode i preko opštine Laktaši. Najljepši dio sa ove strane Vrbasa čine kugle, stara crkva u Velikom Blašku, par nalazišta... - priča Duško. 

Prednost ovog kraja je i u tome što 60 odsto opštine Laktaši pripada seoskom području, pa su mogućnosti velike, a blizina gradskih sredina i razvijena putna komunikacija omogućava turistima nesmetan dolazak i boravak.

- Mi pozivamo sve ljubitelje prirode, rekreacije, da dođu u Slatinu, jer Slatina nije poznata samo po termalnim vodama, već i po jagodama, šumama, planinskim stazama - kaže Svjetlana Baštinac, direktorica Turističke organizacije Laktaši.

Da se u turizam treba još ulagati, smatra i prvi čovjek Laktaša, koji je svjestan neiskorišćenih potencijala, kao što su i neobične kamene kugle, kojih na području opštine ima pet, u Slatini dvije.

- Turizam je jedan od osnovnih pravaca razvoja opštine Laktaši, mi smo tome u proteklom periodu posvećivali dosta pažnje, ali sigurno nedovoljno i mislim da je to jedan neiskorišćen kapacitet kojem se moramo više posvetiti u narednom periodu. Nastojimo da sa našim planinarskom društvom označimo te staze, vratimo ljude u prirodu - naglasio je Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši.

Brojne tradicionalne manifestacije u Slatini, ove godine u drugačijem ruhu, pa tako i vinogradare očekuje samo komisija koja će ih ocijeniti, ali već za sledeću godinu planiran je i Put vinograda, gdje će punktovi biti seoska domaćinstva sa svom svojom ponudom.

Možda niste znali podatak, ali mjesta sa nazivom Slatina ima čak 35 na prostoru bivših jugoslovenskih republika, od kojih je najviše u Srbiji – 14, a samo u BiH ima devet Slatina. Nama najbliža ona o kojoj smo vam i pričali, a nalazi se samo 12 km od Banjaluke i isto toliko iz Laktaša. Prelepi bajkoviti brežuljci, kao iz najljepših engleskih sela nadohvat su nam ruke. Uživajmo u srpskom selu ovog ljeta.

Upoznajmo Srpsku.