latinica  ћирилица
02/06/2020 |  18:02 ⇒ 18:08 | Autor: RTS

Tri srpske biblioteke na evropskom portalu

Tri srpske institucije zauzele su mjesto na portalu "CreativesUnite" koji na jednom mjestu objedinjuje kulturni i kreativni prostor Evrope.
Narodna i Univerzitetska biblioteka RS - Foto: Facebook
Narodna i Univerzitetska biblioteka RSFoto: Facebook

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković", Udruženje Adligat/Biblioteka Lazić i Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske, doprinijele su portalu "CreativesUnite" sa tri projekta.

Prvi obuhvata digitalizovane knjige i novinske tekstove Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" i Udruženja Adligat/Biblioteka Lazić o epidemijama, zaraznim bolestima i njihovom lečenju u periodu od polovine XIX veka do danas.

Dostupni tekstovi nude uvid u širu sliku o ovoj tematici, na koji način se država nosila sa ovim problemom, kako se razvijao medicinski sistem i koje su mjere preduzimane u različitim fazama epidemije.

Sadržaj je podijeljen na novinske članke i knjige i dostupan na srpskom jeziku.

Naredni projekat pod nazivom "Stara Banjaluka" nastao je kao rezultat saradnje Narodne i Univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković". Digitalna kolekcija nudi uvid u istoriju Banja Luke kroz štampu.

Više od 300 članaka na srpskom jeziku podeljeno je u deset tematskih celina i složeno hronološkim redom.

Većina materijala objavljena je u periodičnim izdanjima iz prve polovine 20. veka, dok najstariji objavljeni članak datira iz 1887. godine.

Treći projekat "Digitalna zbirka Italija", nastao je u saradnji sve tri biblioteke kao vid podrške italijanskom narodu u borbi protiv koronavirusa.

Ova digitalna kolekcija obuhvata izbor starih i vrednih izdanja štampanih na italijanskom jeziku.