latinica  ћирилица
02/06/2020 |  18:56 | Autor: SRNA

Usvojen Migracioni profil BiH za 2019. godinu

Savjet ministara je na prijedlog Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara na današnjoj sjednici usvojio Migracioni profil BiH za 2019. godinu, čime BiH ispunjava jednu od obaveza u procesu liberalizacije viznog režima, te obezbjeđuje uvid u ključne trendove u oblasti migracija.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- U Migracionom profilu se navodi da su diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u prošloj godini izdala 47.694 vize ili za 53 odsto više u odnosu na 2018. godinu, kada je izdata 31.171 viza - saopšteno je iz Savjeta ministara nakon sjednice.

U saopštenju je navedeno da je na granici BiH izdato 19 viza, što je za 44,2 odsto manje nego u 2018. godini, čime se nastavlja pozitivni trend pada izdavanja viza na granici od 2016. godine.

Granična policija BiH je u prošloj godini odbila 2.342 ulaska u BiH, što je povećanje za 26,93 odsto u odnosu na 2018. godinu, kada je broj odbijenih ulazaka iznosio 1.853.

- Otkriveno je 5.859 nezakonitih prelazaka granice BiH, što je za oko 30,5 odsto više u odnosu na godinu ranije, kada je ovaj broj iznosio 4.489 i bio je povećan za oko 500 odsto u odnosu na 2017. godinu - precizirano je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da je za gotovo 5,8 odsto smanjen broj privremenih boravaka stranaca u BiH, kojih je u 2019. godini bilo 10.133, u odnosu na 10.756 u 2018. godini.

- Strancima je lani odobreno 816 stalnih boravaka u BiH, dok je taj broj u godini ranije iznosio 815 - istaknuto je u saopštenju.

Iz Savjeta ministara su naveli da je broj rješenja o protjerivanju u 2019. godini 1.554, što predstavlja neznatno povećanje od jedan odsto u odnosu na 2018, kada je doneseno ukupno 1.540 rješenja o protjerivanju.

U 2019. godini izdata su 34 rješenja o otkazu bezviznog ili privremenog boravka sa mjerom protjerivanja, dok je taj broj u 2018. godini iznosio 17.

- U 2019. godini je ukupno 710 stranaca stavljeno pod nadzor u Imigracioni centar, što je smanjenje od 25,10 odsto u odnosu na 2018, kada je taj broj iznosio 948, ali je zato pod blaži oblik nadzora na određeno područje ili mjesto smješteno 358 stranaca - navedeno je u saopštenju.

U skladu sa sporazumima o readmisiji, precizirano je u saopštenju, prihvaćena su 1.034 državljanina BiH u prošloj godini, a azil u BiH zatražile su 784 osobe.

- Državljanstvo BiH u 2019. godini je dobilo 657 osoba, što predstavlja smanjenje od 9,75 odsto u odnosu na 2018. Najviše državljanstava BiH u posljednje dvije godine stekli su državljani Srbije, oko 81 odsto - navedeno je u saopštenju.

POKRENUTE AKTIVNOSTI ZA PREUZIMANjE KONAČNIH PRESUDA OD MKSЈ/MMKS

Savjet ministara usvojio je danas informaciju Ministarstva pravde u Savjetu ministara o preuzimanju konačnih presuda koje je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Јugoslaviju - registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove, radi upisa u krivičnu evidenciju u BiH.

- Ministarstvo pravde će sa predstavnicima Ministarstva bezbjednosti, entitetskih ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, Pravosudne komisije i Policije Brčko distrikta, uz konsultacije sa Kancelarijom specijalnog predstavnika EU, pripremiti tekst sporazuma o pitanjima predaje i preuzimanju presuda MKSЈ-a - saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju je navedeno da je cilj pravno urediti predaju i preuzimanje podataka, te osuđujućih presuda MKSЈ-a donesenih protiv državljana BiH, radi evidentiranja u krivičnoj evidenciji u BiH.

- Ministarstvo pravde u Savjetu ministara zaduženo je da Nacrt sporazuma dostavi Savjetu ministara radi razmatranja i sprovođenja procedure potpisivanja - navedeno je u saopštenju.

Savjet ministara je primio k znanju informaciju sa sastanka sa registrarom Međunarodnog krivičnog suda, koju je pripremilo Ministarstvo pravde u Savjetu ministara.

U saopštenju je navedeno da su na sastanku, održanom u septembru prošle godine u Sarajevu, predstavnici BiH izrazili generalnu spremnost BiH da se nastavi dosadašnja uspješna saradnja sa MKS-om, u skladu sa Rimskim statutom, uz poštovanje propisa nacionalnog zakonodavstva BiH.

Između ostalog, dodaje se u saopštenju, razgovarano je o inicijativi MKS-a za zaključenje okvirnog sporazuma izmedu BiH i MKS za izdržavanje kazni na teritoriji BiH za lica osuđena u Hagu.

- To bi značilo veliki napredak u smislu potvrde odlučnosti BiH za saradnju sa MKS-om - istaknuto je u saopštenju.

Predstavnici BiH su istakli da bi i pored sklopljenog okvirnog sporazuma bili neophodni pojedinačni sporazumi koji bi se zaključivali za svaki slučaj posebno, u skladu sa ograničenjima zakonodavstva u BiH koja proizilaze iz, naprimjer, dužine izrečene kazne jer krivične sankcije u BiH ne poznaju kaznu doživotnog zatvora, sticanja uslova za pomilovanje, uslovni otpust, pogodnosti u zavodima i slično.

Osim predstavnika Ministarstva pravde, kako je navedeno, sastanku sa registrarom MKS-a prisustvovali su predstavnici Ministarstva bezbjednosti, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH i Agencije za istrage i zaštitu.