latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:32 ⇒ 03/06/2020 | 09:10 | Autor: RTRS

Odblokirana sredstva MMF-a na računima za dva-tri dana (VIDEO)

Savjet ministara BiH deblokirao je 330 miliona evra MMF-ovog kredita. Za jednoglasno donesenu odluku o raspodjeli sredstava Instrumenta za brzo finansiranje, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda ocjenio je da se suštinski ne razlikuje od prethodne dvije.
Odblokirana sredstva MMF-a - Foto: RTRS
Odblokirana sredstva MMF-aFoto: RTRS

Bevanda kaže da se i priprema budžeta institucija BiH odvija pod političkim pritiscima.

Odlukom se utvrđuje raspodjela povučenih sredstava MMF-a u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja u protuvrijednosti u KM po važećem kursu na dan povlačenja sredstava. Alociranje sredstava Ministarstvo finasija i trezora BiH izvršiće u skladu sa odlukom Fiskalnog savjeta, potpisanom u Pismu namjere i Memorandumu o razumijevanju, tako što će 37,5 odsto pripasti Republici Srpskoj, 61,5 odsto Federaciji BiH sa njenih 10 kantona i jedan odsto Brčko distriktu.

Zadovoljan donošenjem odluke ministar finasija i trezora BiH konstatuje da je bilo isuviše manipulacija, kojima je, kako navodi, zagađivan javni prostor, a da se današnja odluka ni u čemu ne razlikuje od predhodne dvije.

- U prvoj odluci je znači bilo isto napisano, bez ovih kantona, podčlanak, 50 odsto Federaciji BiH, 50 odsto kantonima. Fiskalno vijeće se dugo nije moglo sastati, Novalić i Softić potpisali su pismo namjere bez uslova, bez iznosa, koji je poslije uduplan. Sve dogovoreno na političkom nivou, a poslije, to je stvar nadigravanja i čini mi se, nemojte pogrešno shvatiti, obračuna s Bevandom - naglasio je Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora BiH.

Bevanda je rekao da je pitanje dana kada će se i budžet naći pred ministrima Savjeta ministara, ali kaže da se ni ovaj dokument, koji je krajem aprila vraćen iz bh. Predsjedništva, da bi se prilagodio uslovima pandemije, priprema pod političkim pritiscima.

- Žao mi je što je pritisak, ne na mene, ja se mogu nositi s pritiskom, nego su neizdrživi pritisci na uposlenicima koji rade na tome. Sa skoro 100 proračunskih korisnika se vrše dodatne konsultacije - dodao je Bevanda.

Na obiman dnevni red predviđen za današnju sjednicu još na kolegijumu je, kaže Bevanda, primjedbe iznijela zamjenica predsjedavajućeg Savjeta ministara Bisera Turković, tako da danas nije razmatran nijedan prijedlog iz Ministarstva pravde i Ministarstva bezbjednosti, među kojima je ažurirana analiza sprovođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, te prijedlozi imenovanja iz nadležnosti Savjeta ministara, između ostalih i za direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH.