latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:36 ⇒ 22:12 | Autor: RTRS

Za više od 24.000 radnika obrađeni zahtjevi za isplatu minimalca (VIDEO)

Vlada Republike Srpske isplatila je minimalnu aprilsku platu u iznosu od 520 KM za radnike, čija preduzeća zbog pandemije nisu radila. Poreska uprava obradila je zahtjeve za isplatu minimalca, poreza i doprinosa za više od 24.000 radnika.
Isplata plata - Foto: RTRS
Isplata plataFoto: RTRS

Procjene su da bi ovaj broj trebalo da bude i veći, ali problem predstavljaju nepotpuni zahtjevi. Iz Poreske uprave podsjećaju poslodavce da rok za predaju potrebne dokumentacije ističe 10. juna.

Među onim preduzećima koja su na vrijeme i pravilno podnijela zahtjev za isplatu aprilskog minimalca, poreza i doprinosa za svoje radnike i kojima je to već isplaćeno iz Fonda solidarnosti su i trebinjski hotel "Central park" i bijeljinsko preduzeće "Sport Vižn".

- Što se tiče mjeseca aprila, prema nama su izmirene sve obaveze kao i minimalna plata - navela je Јovana Prodanović, menadžer Hotel "Central park" u Trebinju.

Јelena Čulić u Poreskoj upravi radi u odjeljenju gdje se obrađuju zahtjevi poslodavaca.

Posla je mnogo, pa ona i njene kolege rade duže od osam časova dnevno i vikendima. Zahtjev za isplatu minimalca, poreza i doprinosa za radnike čija preduzeća zbog pandemije nisu radila u aprilu nije komplikovan.

Ipak, posao im otežavaju nepravilno popunjeni obrasci.

- Poreski obveznici ne dostavljaju potpune priloge i spiskove radnika zbirne rekapitulacije, kao i tabele za nosioce samostalne djelatnosti. Veliki broj problema imamo i sa žiro računima - rekla je Čulićeva.

Rok za predaju zahtjeva ističe 10. juna. Iz Sindikata i Unije poslodavaca apeluju na one koji su u preduzećima zaduženi za ovaj posao da budu ažurniji kako bi svim radnicima koji imaju pravo bili isplaćeni minimalci i porezi i doprinosi.

- Mi na dnevnoj bazi obrađujemo sve potpune zahtjeve i zahtjeve koji imaju formalno-pravni osnov, odnosno lica koja se nalaze na spiskovima - naglasio je Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić istakao je da Poreska uprava ne treba više nikoga da moli da preda zahtjev za isplatu najniže plate za april.

- I mi smo obaviještavali ljude da što prije podnesu zahtjev za isplatu aprilskog minimalca. Ako podnesu zahtjev dobiće pare, a, ako ne, neće. Ko ne podnese zahtjev i idućih dana nema pravo da se ljuti. Nema smisla više za apelovanjem i pozivanjem privrednika - naveo je Trivić.

I u Savezu sindikata znaju gdje je kočnica, pa upozoravaju pojedine poslodavce da odgovorno pristupe ovom poslu kako na kraju ne bi ispaštali radnici.

- Ono što je i nas iznenadilo, jeste sporost od strane podnosioca zahtjeva. Mi smo se potrudili da provjerimo da li ima zahtjeva koji nisu obrađeni i da li je troma Vladina administracija, i ono što smo dobili kao odgogovr jeste da nema zahtjeva koji čekaju. Kako koji zahtjev pristiže, on se obrađuje i novac biva isplaćen - uvjerava Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske.

Do sada su obrađeni zahtjevi za oko 24.000 radnika i za to će biti isplaćeno 18 miliona KM.

Ovaj način pomoći poslovnoj zajednici koja je najviše pogođena pandemijom virusa korona je jedinstven u regionu.