latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:46 ⇒ 19:47 | Autor: ATV

Odbijen zaključak kojim se traži Novalićeva ostavka

Predstavnički dom Parlamenta Federacije nije usvojio zaključak kojim se traži ostavka premijera Fadila Novalića i Vlade FBiH, a koji su potpisali klubovi pet stranaka. Ostavke su tražili SDP, NS, NB, PDA i SBB zbog afere respiratori. Kad su se na kraju sabrali glasovi, zaključak je pao.

- Za sve tri ključne ličnosti smo jasno naveli u obrazloženjima zbog čega tražimo odgovornost i moralnu i svakku drugu i naravno Vlada koja ni u redovnim uslovima nije odgovarala svemu onome što je trebalo, odrođena od građana, parlamenta - rekla je Alma Kratina, predsjednik Kluba poslanika DF-a.

Vanrednu sjednicu federalnog Parlamenta šef Kluba SDP-a nazvao je cirkusom. Damir Mašić, koji je i predsjednik Komisije za bezbjednost ranije je poručio da su sve nabavke Federalne uprave civilne zaštite sumnjive kao kovanica od sedam maraka.

Sumnju u priču oko respiratora izrazilo je Tužilaštvo BiH koje je i predložilo mjeru pritvora za aktere koje je Sud BiH odbacio i pustio ih da se brane sa slobode.

Glavni tužilac, Gordana Tadić, danima govori da joj je, zbog svega, ugrožena bezbjednost i da joj se prijeti. Prijetnje Tadićevoj, i njenj porodici, upućene su na društvenim mrežama a sve istražuje i SIPA.

- Državna agencija za istrage i zaštitu preduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju otkrivanja počinilaca tog djela. Sipa postupa u partnerstvu i koordinaciji sa drugim nadležnim institucijama i agencijama, uključujući Obavještajno-bezbjednosnu agenciju BiH, Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i Tužilaštvo BiH - istakao je Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH o jednomjesečnom pritvoru za premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika kompanije "Srebrena malina" Fikreta Hodžića, koji su osumnjičeni za nelegalnu nabavku respiratora iz Kine tokom koje je potrošeno 10,5 miliona maraka budžetskog novca.

"Srebrena Malina" još nije platila PDV za respiratore, pa trenutno UIO duguje 473.000 KM, potvrdio je to za federalne medije portparol UIO Ratko Kovačević. Pored toga, preostalih 20 respiratora je i dalje na Aerodromu Sarajevo.