latinica  ћирилица
02/06/2020 |  19:52 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

B.Petrovac: Srpski povratnici na stalnom udaru migranata (VIDEO)

Od otvaranja migrantskog kampa u selu Lipa, u Federaciji BiH, sve je više migranata i u Bosanskom Petrovcu. Stanovništvo, među kojima i srpski povratnici, ne osjećaju se bezbjedno. Dodatni razlog za to su provale u stambene objekte i krađe, koje su postale učestale.
Migranti u Petrovcu - Foto: RTRS
Migranti u PetrovcuFoto: RTRS

Na meti migranata našao se Mirko Kecman, iz sela Smoljana kod Bosanskog Petrovca. U toku noći, 9. maja ukrali su mu automobil, koji je pronađen nakon nekoliko dana u Velikoj Kladuši.

- Oni su našli sedam migranata u mom autu. Na autu je bilo nekih šteta koje sam ja morao da saniram, nažalost oni za svoje provale neodgovaraju - kaže Mirko Kecman.

Na udaru su i privatne kuće na području Bosanskog Petrovca, u koje migranti sve češće provaljuju. Građani strahuju i od još goreg scenarija.

- Nepoznati se ljudi kreću, nikakve kontrole to je samim tim dovoljna neprijatnost ne treba ništa specijalno da se desi, a tim još gore ako se desi - poručuje Dušanka Atlagić.

Marinko Mrđa iz Bosanskog Petrovca strahuje od migranata.

- Stari narod zatvorio se u kuće. Gdje nema nikoga proviru, provalili su već u nekoliko kuća - istakao je Mrđa.

Lokalne vlasti tražile su pomoć od nadležnih policijskih službi, ali kažu, nisu dobili potrebnu podršku.

- Ako ne bude, a vidimo da slabo se napreduje u tome rješavanju, mi ćemo razmotriti situacij da kroz povjerenike civilne zaštite organizujemo nekavo patroliranje po tim najugroženijim lokacijama i da pokušamo zaštiti naše građane - poručio je Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac.

Odbor za zaštitu prava Srba donio je zaključke koje je predložio vlastima USK i Bosne i Hercegovine.

- Tražimo da se počne zapošljavanje novih policajaca na teritoriji Unsko – sanskog kantona. Tražimo da se formiraju nove policiske stanice u srpskim selima Unsko sanskom kantonu, trržimo da se poštuje nacionalna struktura policajaca koji će biti zaposleni u srpskim selima - iznio je zahtjeve Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FbiH-a .

Takođe, od najznačajnijih nivoa vlasti u BiH-a, traže početak pregovora o readmisiji miranata, ali i da postojeći migratski kamp u selu Lipa između Bosanskog Petrovca i Bihaća, bude zatvorenog tipa.