latinica  ћирилица
02/06/2020 |  21:08 | Autor: SRNA

Kovač: Prisustvo albanske vojske značiće dodatne tenzije za Srbe

Vojni analitičar Mitar Kovač je, povodom najave da će uskoro vojnici Albanije prvi put postati dio mirovne misije UN na Kosovu i Metohiji, ocijenio da će ovaj korak sigurno donijeti dodatne tenzije za srpski narod, s obzirom na tamošnji položaj Srba.
Mitar Kovač (foto: rs.sputniknews.com) -
Mitar Kovač (foto: rs.sputniknews.com)

On je naglasio da će albanska strana to smatrati pokazateljem njihovog objedinjavanja i napora da nesmetano operišu i na teritoriji Kosova i Metohije.

- NATO i UN nikako ne žele da se primjene odredbe iz Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma o prisustvu srpskih snaga bezbjednosti na Kosovu jer to smatraju "remetilačkim faktorom i problemom", a ne smatraju da je prisustvo albanske vojske problem - rekao je Kovač za "Sputnjik".

On je naveo da pomalo čudi da se Srbija nije preko UN založila da do ovoga ne dođe, odnosno da se ospori pravo albanskom kontingentu da postane dio Kfora jer se zna uloga te zemlje na Kosmetu.

Kovač je dodao da svemu ide pod ruku i činjenica da je i Hrvatska zatražila od NATO da joj odobri veći broj vojnika u misiji Kfora.

- I Hrvatska je bila aktivna u obuci i podršci /terorističke/ OVK, kao i Albanija i neposredni je akter dešavanja na Kosovu - rekao je Kovač.

Ministarstvo odbrane Albanije potvrdilo je da će se uskoro albanski vojnici prvi put postati dio vojne mirovne misije pod okriljem UN na Kosmetu.

Albanski kontingent će, prema pisanju medija u Prištini, biti raspoređen u američkoj bazi "Bondstil", ali će dio njihovih trupa ordinirati i u bazi na sjeveru koju sada drže Italijani.