latinica  ћирилица
03/06/2020 |  17:35 | Autor: SRNA

Tramp: Nisam tražio uklanjanje demonstranata sa ulica

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je danas da nije tražio da se uklone demonstranti sa ulica Vašingtona neposredno prije njegovog odlaska do djelimično zapaljenje crkve u blizini Bijele kuće gdje je pozirao sa Biblijom u ruci.

- Nisu upotrijebili suzavac. Nisam rekao ni da sklone demonstrante jer nisam znao da su tamo - izjavio je Tramp, nakon izvještaja da je upotrijebljen suzavac da bi se demonstranti i novinari sklonili od crkve.

Početkom sedmice ljude koji su protestovali zbog smrti tamnoputog DŽona Flojda ispred crkve Svetog Јovana, koja se nalazi preko puta Bijele kuće, otjerali su policajci pošto je iz ispaljenih kanistera izlazio dim.

Nekoliko minuta kasnije Tramp koji se prethodno obratio novinarima u dvorištu Bijele kuće odšetao je do crkve u pratnji zvaničnika administracije.

Pošto je izraženo negodovanje javnosti zbog upotrebe sile prema mirnim demonstrantima prije policijskog časa u 19.00 časova objavljeni su razni razlozi opravdanja.

Policija je saopštila da su upotrijebili jedinice na konjima za suzbijanje nemira, jer su demonstranti bacali razne predmete, te da su ispaljene dimne bombe i loptice sa biberom.

Mediji navode da je to učinjeno po nalogu državnog tužioca Viljema Bara da se proširi bezbjednosna oblast oko Bijele kuće.

Američki predsjednici koji su ranije prisustvovali vjerskoj službi u crkvi Svetog Јovana dolazili su u konvoju vozila, ali je Tramp odlučio da ode pješke.