latinica  ћирилица
03/06/2020 |  18:00 | Autor: SRNA

Objavljeno treće kolo Kritičkog izdanja djela Ive Andrića

 Treće kolo Kritičkog izdanja djela Ive Andrića objavljeno je u pet knjiga, u izdanju Zadužbine "Ive Andrića".
Ivo Andrić (arhiv) -
Ivo Andrić (arhiv)

Pred naučnom i kulturnom javnošću sada se nalaze kritička izdanja Andrićeve zbirke pripovjedaka "Kuća na osami", u dva toma koje je priredila Marija Blagojević, zbirka lirske proze "Eks ponto", koji je priredila Јana Aleksić, "Nemiri" priređivača Milana Aleksića, kao i lirika priređivača Milana Potrebića.

Nova izdanja otkrivaju raspone Andrićeve osjećajnosti i ideja, spajajući djela koja su obilježila početak njegovog književnog stvaralaštva sa velikom završnicom piščevog rada na pripovjetci, kao jezgru njegove umjetnosti, saopšteno je iz "Zadužbine".

U Kritičkom izdanju ustanovljava se osnovni tekst Andrićevih djela prema tekstološkim principima uz apsolutno poštovanje piščeve volje, rekonstruišu okolnosti Andrićevog rada na zbirkama i pjesama i donosi obilje građe o njegovom životu i stvaralaštvu.

Budući da je "Zadužbina" u prethodna dva kola, objavljena 2017. i 2018. godine, štampala kritičko izdanje njegovih pripovjedaka iz zbirki i onih van njih, sa Trećim kolom srpska kultura je u 15 knjiga dobila kritičko izdanje cjelokupnog korpusa Andrićevih pripovjedaka i lirskih djela.

Izdavanje Trećeg kola Kritičkog izdanja djela Ive Andrića je, kao i prethodna dva, podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.