latinica  ћирилица
03/06/2020 |  21:47 | Autor: sputniknews.com

Putin pobjesnio zbog izlivanja dizel goriva u rijeku

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na hitnom sastanku povodom izlivanja dizel goriva u Noriljsku bio izuzetno nezadovoljan što se o ovom incidentu saznalo preko društvenih mreža i to sa velikim zakašnjenjem, prenose ruski mediji.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Aleksandr Vilьf) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Aleksandr Vilьf)

- Јeste li vi pri sebi? - vikao je Putin na šefa “Nornikelja“ Sergeja Lipina tokom sastanka koji je održan u “onlajn“ režimu, budući da je Noriljsko-Tajmirska energetska kompanija, gdje je došlo do izlivanja goriva, kćerka firma ovog sibirskog magnata.

Međutim, kako prenose mediji, šef “Nornikelja“ nije priznao svoju krivicu već je optužio šefa Ministarstva za vanredne situacije Rusije Јevgenija Ziničeva da je lagao u vezi sa ovim incidentom.

- Informaciju smo svim relevantnim strukturama prenijeli još 29. maja. Bili su obaviješteni oko plana rješavanja situacije koja je nastala - rekao je Lipin.

Međutim, Putin je, kako ocjenjuju mediji, problijedeo od gnjeva te je rekao da će biti prinuđen da se obrati bezbjednosnim organima kako bi se utvrdilo kakva je informacija prenesena i kome, sa ciljem da se razjasne sve nedoumice u vezi sa ovim incidentom.

Podsjetimo, ruski predsednik Vladimir Putin proglasio je izlivanje dizel goriva u Noriljsku u Krasnojarskom kraju vanrednom situacijom federalnog karaktera. On je takođe zatražio da se što pre umanji negativni uticaj izlivanja dizel goriva na životnu sredinu.

Do incidenta je došlo još prošlog petka u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije, kada je došlo do dehermatizacije rezervoara sa dizel gorivom, koja je prouzrokovala izlivanje 20 hiljada tona naftnih derivata u reku. Površina zagađenja iznosila je oko 100 hiljada kvadratnih metara.

Prema preliminarnim podacima Federalne službe za nadzor u sferi prirodnih resursa "Rosprirodnadzor", šteta bi mogla da iznosi desetine milijardi rubalja. Šef odjeljenja u kojoj se incident dogodio je priveden.