latinica  ћирилица
04/06/2020 |  13:09 ⇒ 13:11 | Autor: RTS

Vučić: Slijede veliki pritisci zbog KiM, treba nam jaka vlada

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očkuje velike pritiske po pitanju rješavanja kosovskog problema, te da je važno da Srbija, poslije izbora, dobije snažnu vladu.
Aleksandar Vučić (foto:  Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Vučić (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Ali, da će biti lako za Srbiju - neće - rekao je Vučić novinarima u Loznici gdje je prisustvovao otvaranju obnovljenog dijela bolnice i otvaranju fabrike "Adijent".

Ponovio je da će u tom procesu i Srbija morati da se pita.

- Nemamo primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i u razgovorima sa Grenelom. Uvijek sam se na miran način trudio da dobijemo što više. Ako stanu sa zahtjevima za prijem u Interpol i u drugim organizacijama i mi ćemo stati sa kampanjom promjene stava zemalja o priznanju Kosova - rekao je Vučić.

On je dodao da je Hašim Tači sve ovo izveo uz nedvosmislenu podršku SAD i da će njegov stav biti da pristaje na razgovore samo tamo gdje su Amerikanci učesnici.

Ne razumije, kaže, kako bi to Priština da bude na EU putu, a ne želi, kako je Tači izjavio, da razgovara sa evropskim predstavnicima.

Za razliku od nas, kojima ništa nije dozovljeno, njima je, međutim, sve dozvoljeno, rekao je Vučić.

Ipak, podsjeća da je Beograd, zahvaljujući pametnoj politici, pitanje Kosova i Metohije vratio za pregovarački sto, čuvajući mir na KiM, a ekonomski razvijajući Srbiju.

Vučić je naveo da ne želi da se bavi unutrašnjim odnosima u albanskoj političkoj zajednici, jer je to njihova stvar, dok je za Beograd važno da Srbi sa KiM dobiju određene garancije.