latinica  ћирилица
04/06/2020 |  13:39 ⇒ 13:46 | Autor: RTRS

Talić: Pred nama je mnogo posla, u fokusu ekonomija

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić, rekao je danas nakon zasjedanja Skupštinskog kolegijuma, da se nada da će se konačno, nakon višemjesečne borbe, prevazići epidemiološka situacija izazvana virusom korona te da je sada najvažniji cilj prevazilaženje ekonomskih posljedica.
Skupština grada Banja Luka - kolegijum - Foto: RTRS
Skupština grada Banja Luka - kolegijumFoto: RTRS

On je naglasio da je pred odbornicima mnogo posla kao i da će naredno skupštinsko zasjedanje, koje je zakazano za 24. jun, biti posvećeno tekućim obavezama koja su na čekanju još od februara, kada je bilo posljednje redovno zasjedanje.

- Razmatraćemo izvještaje gradskih ustanova i preduzeća, regulacione planove i drugo. U fokusu će biti i budžet grada Banjaluka koji ćemo razmatrati nakon junske sjednice, tj. u julu. Moramo da još pratimo ekonomsku situaciju u gradu na osnovu koje ćemo dalje praviti projekcije gdje nas čeka zaista mnogo posla - rekao je Talić.

On je naveo da je Banjaluka u prva dva mjeseca epidemije bila koncentrisana na zdravstvene (ne)prilike i zaštitu zdravlja stanovništva. Dodaje da je i tada kao i sada, opredjeljenje Gradske uprave na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem, da se ne zaustavljaju kapitalne investicije u Banjaluci, da se nastave investicioni ciklusi u gradu te da će se na taj način pokušati završiti planirani kapitalni projekti i očuvaju radna mjesta svih onih koji su angažovani u tom procesu rada.

- Tada smo postavili određene ciljeve. Prvi je bio zaštita ljudskih života, drugi je zaštita javnog zdravlja, a treći je smanjenje ekonomskih posljedica koje su nastale zbog virusa korona. Paralelno sa zdravstvenim problemima imali smo ekonomski pad i gašenje pojedinih pravnih subjekata. Pred nama je mnogo posla gdje ćemo pad prihoda morati nadomjestiti raznim uštedama i restrukturisanjem, uz domaćinsko poslovanje. Na ruku nam ide to što unazad par godina imamo budžetski suficit - rekao je Talić.

Talić ističe da će naredna redovna sjednica, zbog aktuelne epidemiološke situacije i mjera zaštite, najvjerovatnije biti održana u Banskom dvoru uz poštovanje svih propisa.

– Na današnjem kolegijumu, zajedno sa šefovima odborničkih klubova dogovorili smo okvirne termine naredne dvije redovne sjednice. Imamo obavještenje od Ministarstva uprave i lokalne samouprave da ne moramo više tražiti dozvole za održavanje sjednica. Prije sjednice, 24. juna, imaćemo i skupštinski Kolegijum, na kojem ćemo odlučiti koje tačke će biti na dnevnom redu, a biće sigurno obimna sjednica. Procjena je i da će zasjedanje trajati dva dana, kako bismo izbjegli duže zadržavanje u prostoru, ali i zbog obima posla – kazao je Talić.

Prijedlog rebalansa budžeta naći će se pred odbornicima na zasjedanju Skupštine grada, koje će se najvjerovatnije održati 15. jula, dogovoreno je na današnjem Kolegijumu Skupštine grada.