latinica  ћирилица
04/06/2020 |  14:35 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Podrška mladim filmskim stvaraocima

Pomoćnikca ministra za kulturu Tanja Đaković prisustvovala je završnoj prezentaciji studentskih radova pristiglih na konkurs za najbolji studentski scenario koji su realizovali Kinoteka Republike Srpske i Akademija umjetnosti u Banjaluci, a na inicijativu i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.
Podrška mladim filmskim stvaraocima - Foto: RTRS
Podrška mladim filmskim stvaraocimaFoto: RTRS

- Resorno ministarstvo je u cilju realizacije strateških opredjeljenja iniciralo saradnju između Kinoteke Srpske i Akademije umjetnosti u Banjaluci kako bismo afirmisali domaći mladi kadar, što je naša najveća prednost s obziromo na činjenicu da je kinematorafija Srpske u povoju, i postigli visok kvalitet umjetničke produkcije i profesionalizacije - rekla je Đakovićeva.

Istakla je da će današnji događaj omogućiti talentovanim mladim studentima da kroz realnu situaciju koju će sretati u budućem filmskom svijetu svoje scenarije prezentuju pred producentima iz svijeta filma i da se takmiče za nagradu koje je obezbijedilo resorno ministarstvo.

- Tri najbolja scenarija biće nagrađena novčanim nagradama od 5.000, 4.000 i 3.000 KM što će im olakšati snimanje njihovog završnog filma koji će biti prikazan u okviru Filmskog kampusa koji organizuje Kinoteka Republike Srpske - rekla je Đakovićeva.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Sanda Dodik navela je da saradnja sa Kinotekom Srpske, na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture Srpske, predstavlja nastavak saradnje i na neki način povezuje institucije kulture i obrazovne ustanove, koja školuje mladi kadar, koji predstavlja temelje kulture Srpske.

Kinoteka Srpske, osim što čuva i prikuplja filmove, rekao je direktor ove ustanove Snježan Lalović, ima obavezu i da promoviše filmska ostvarenja, ne samo stranih već i domaćih.

- Nama je prvenstveni zadatak da vodimo računa o domaćem filmu i drago nam je da učestvujemo u projektu u kojem su mladi ljudi, koji bi trebalo da naprave kinematografiju Srpske koja i nije baš razvijena, posebno kada je riječ o igranim ostvarenjima - naglasio je Lalović.

Istakao je da je ideja da se ohrabre studenti da se prijavljuju na konkurse te izrazio nadu da će ova saradnja biti tradicionalna i da iznjedriti zrela ostvarenja.

Profesor na katedri za film i televiziju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Draško Gajić naveo je da je veoma važna materijalna podrška za produkciju studentskih filmova i izrazio nadu da će ovaj projekat zaživjeti i biti ozbiljan pokretač kinematografiji na području Srpske.

Pravo prijave na konkurs za najbolji studentski scenario, koji je bio objavljen od početka februara do sredine aprila ove godine, imali su studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Studijski program dramske umjetnosti i studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Studijski program opšte književnosti i teatrologija.