latinica  ћирилица
04/06/2020 |  15:49 ⇒ 16:13 | Autor: SRNA

Đokić: Zahvalnost Vladi na mjerama kojima su sačuvana radna mjesta

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je Vlada u prethodnom periodu pandemije virusom korona učinila ogroman napor i svojim mjerama pokazala izuzetnu osjetljivost i naklonost prema svim radnicima u Srpskoj.
Banjaluka: Konferencija za novinare - Foto: SRNA
Banjaluka: Konferencija za novinareFoto: SRNA

Nakon sastanka delegacije Vlade Srpske sa predstavnicima Konfederacije sindikata u Banjaluci, Đokić je istakao da je Vlada Srpske jedna od prvih u regionu reagovala instrumentima koje je imala na raspolaganju da bi pokazala brigu za radnike.

- Učinili smo to naknadama za plate i doprinose, kao i nekim drugim naknadama koje ćemo isplaćivati u narednom periodu. Cilj je da stanje u privredi ostane stabilno i da stvorimo uslove za razvoj naše Republike i njene privrede - rekao je Đokić novinarima.

Đokić je napomenuo da dijalog sa socijalnim partnerima ohrabruje, jer postoji obostrano razumijevanje za stanje u društvu.

- Na sastanku je bilo riječi i o stanju u oblasti energetike, saobraćaja, stanju industrije, ali i nekim društvenim djelatnosti - rekao je Đokić.

Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević napomenuo je da je Vlada danas, na prijedlog Kompenzacionog fonda, usvojila uredbu o dodjelu sredstava privrednim subjektima i preduzetnicima radi saniranja posljedica pandemije.

- To se prije svega odnosi na privredne subjekte koji su djlimično prestali sa radom i koji su imali smanjen obim poslovanja - objasnio je Petričević.

Predsjednik Konfederacije sindikata Željko Tapavčević zahvalio je u ime svojih članova Vladi na mjerama koje su preduzete u periodu pandemije, prije svega za isplatu plata i doprinosa radnicima.

- Te mjere su doprinijele očuvanju velikog broja radnih mjesta. Iskazali smo zahvalnost na sredstvima koje je Vlada obezbijedila da nagradi radnike koje su u vrijeme pandemije bili najizloženiji radeći svoje poslove i tako izlagali riziku i sebe i svoje porodice, te predložili da se nagrade i rudari koji su bez prestanka radili prethodnih mjeseci - istakao je Tapavčević.

Prema njegovim riječima, na sastanku je predloženo da se iznađe način za pomoć poslodavcima koji organizuu javni prevoz, a kojima je bio zabranjen rad do prije nekoliko dana.

- Zahvalni smo za opredijeljenost Vlade da se nastavi socijalni dijalog, da se očuvaju postojeći kolektivni ugovori, prije svega kolektivni ugovori zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave - dodao je Tapavčević.

On je napomenuo da je jedna od tema bila i perspektive i strategije razvoja "Elektroprivrede Srpske", koja, kako je naveo, mora da se temelji na dvije bazne termoelektrane.

Tapavčević je pozvao sve radnike u Srpskoj da se u narednom periodu pridržavaju svih propisanih mjera kako ne bi došli u situaciju da se u preduzeću pojavi virus i da se tako aktivira novo žarište.