latinica  ћирилица
04/06/2020 |  16:46 ⇒ 18:28 | Autor: SRNA

Banjac: Tražimo sastanak sa SNSD-om

Generalni sekretar DNS-a Darko Banjac rekao je da je Pedsjedništvo te stranke na današnjoj sjednici odlučilo da traži sastanak sa SNSD-om jer još nije stiglo objašnjenje zašto je smijenjena ministar lokalne uprave i samouprave Srpske Lejla Rešić, koja je njihov kadar.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Banjac je naveo da je ova stranka u stalnom kontaktu sa SNSD-om, te da bi sastanak trebalo da bude održan sljedeće sedmice.

- DNS je jedinstven i sve odluke treba da donesemo hladne glave - rekao je Banjac novinarima u Banjaluci, gdje je u toku sjednica Predsjedništva DNS-a.

Banjac je naglasio da je u politici sve moguće, pa i to da napuste koaliciju.

Prema njegovim riječima, DNS-u nije prihvatljiva smjena nijednog kadra ove stranke, pa tako ni Rešićeve.

- Imamo redovno komunikaciju sa rukovodstvom SNSD-a, te iz tog razloga mogu tvrditi da će se sljedeće sedmice održati sastanak rukovodstava dvije partije - rekao je Banjac.

On je dodao da će jedna od tema razgovora biti i razlog smjene Rešićeve, te da, za sada, osim nje nije smijenjen nijedan funkcioner DNS-a.

Na pitanje novinara ko će biti nasljednik Rešićeve, Banjac je rekao da će se nakon sastanka sa SNSD-om vidjeti u kom pravcu će to ići.

- To zavisi i od odluka koje će u narednih desetak dana donijeti rukovodstvo DNS-a o našem političkom putu, odnosno o koaliciji. U skladu sa tim ćemo vidjeti da li ćemo ili nećemo predložiti ministra uprave i lokalne samouprave - rekao je Banjac.

Na pitanje da li je smjena Rešićeve politička odmazda zbog Prijedora, Banjac je rekao da to može tumačiti kako ko hoće.

- Politička scena Republike Srpske je jako burna, neko se nečemu raduje, neko tuguje, ali je suština da će DNS donositi svoje odluke, a opštinki i gradski odbori će postupti u skladu sa odlukama najviših organa stranke - rekao je Banjac.

On je naveo da je Predsjedništvo DNS-a prošle sedmice donijelo odluku da opštinski i gradski odbori samostalno donose odluke o kandidaturi za načelnike i gradonačelnike, te da se nada da će ova partija u nekim opštinama postići sporazum sa koalicionim partnerima, prije svega sa SNSD-om i SP-om.

On je rekao da će na sastanku biti riječi i o tome s kim je moguće ići u koaliciju na lokalnom nivou.

- Ukoliko se postavi generalni stav da se od Trebinja do Krupe na Uni ne može biti u koaliciji sa opozicionim partijama, očekujemo i od koalcionih partnera, prije svega SNSD-a i SP-a, da ni oni ne budu u koalaiciji sa PDP-om i SDS-om, jer bi se tako pokazao nivo ozbiljnosti - dodao je Banjac.

On je rekao da DNS u Prijedoru nema nikakav potpisan sporazum sa SDS-om.