latinica  ћирилица
04/06/2020 |  17:06 | Autor: SRNA

Vlast i crkva moraju pronaći obostrano prihvatljivo rješenje

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da crnogorska vlast i Srpska pravoslavna crkva /SPC/ moraju pronaći obostrano prihvatljivo rješenje za primjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Iz Mitropolije crnogirsko-primorske saopšteno je da je Varhelji u intervjuu za magazin "Kord" / CorD/ pozvao sve strane da pokažu uždržanost i poštovanje osnovnih ljudskih prava.

- Više puta sam ohrabrivao sve zainteresovane strane u Crnoj Gori da uspostave inkluzivni dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni. U tom kontekstu je važno da crnogorske vlasti i Srpska pravoslavna crkva pronađu obostrano prihvatljivo rješenje. Rekao sam to objema stranama dok sam bio u Crnoj Gori. Pridajemo veliki značaj uspostavljanju klime koja vodi dijalogu i pozivam sve strane da pokažu uzdržanost i poštovanje osnovnih prava, uključujući slobodu vjere - istakao je on.

Varhelji je i ranije, kao i tokom posjete Podgorici, ohrabrivao sve strane na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, da bi se došlo do rješenja prihvatljivog svima.

On je istakao da država ne može da funkcioniše bez poštovanja slobode religije.