latinica  ћирилица
04/06/2020 |  17:18 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Ostojić: Održati sastanak sa nosiocima funkcija u Srpskoj

Predsjednik Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je na današnjoj sjednici zaključeno da se u što kraćem roku održi sastanak sa nosiocima najodgovornijih funkcija u Srpskoj na kojem bi razmotrili načine poboljšanja statusnog položaja ove populacije s ciljem da bar neki od tih problema bude riješen u ovoj godini.
Sjednica BORS-a u Kozarskoj Dubici - Foto: SRNA
Sjednica BORS-a u Kozarskoj DubiciFoto: SRNA

- Na početku godine definisali smo određene stavove koji se tiču poboljšanja našeg statusnog položaja, prije svega povećanja invalidnina, zapošljavanja demobilisanih boraca i uputili ih nadležnima organima, ali oni do sada nisu razmotreni - rekao je Ostojić u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da je praksa Odbora ratnih vojnih invalida da svaku sjednicu održi u drugoj opštini i tako obiđu Boračku organizaciju koja im je domaćin, ali i lokalnu samoupravu koja rješava dio pitanja koja se tiču populacije koju predstavljaju.

- Veoma smo prijatno iznenađeni i zadovoljni onim što smo vidjeli u Kozarskoj Dubici, uključujući i odnos lokalne samouprave prema sveukupnoj boračkoj populaciji i odnosom prema republičkoj i opštinskoj boračkoj organizaciji koja djeluje na ovom prostoru - rekao je Ostojić novinarima.

On je izrazio nadu da će ta saradnja i u narednom periodu biti plodotvorna kao do sada.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić izjavio je novinarima da su u najtežem položaju demobilisani borci koji su bez zaposlenja.

- Mi već duži period nemamo neka nova pitanja kada je riječ o položaju boraca, a koja bi trebali prezentovati rukovodstvu Republike Srpske i našoj javnosti, pogotovo boračkoj populaciji. Ukoliko su mlađi od 60 godina, a kategorizovani su kao prva ili druga kategorija, onda ostvaruju neko pravo na godišnjem nivou, koje je zaista minimalno i nedovoljno za bilo šta, a druga stvar je da nam boračka populacija stari i da više nisu u stanju da dodatnim radom poboljšaju svoj materijalni položaj - objasnio je Savčić.

Savčić je naglasio da se time povećava obaveza društva, lokalne zajednice, Republike Srpske za dodatnu brigu o tim kategorijama.

On je podsjetio na zaključak Predsjedništva BORS-a o održavanju sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske i istakao potrebu da on bude održan.

- Svjesni svih ograničenja i položaja u kojem se nalazi Republika Srpska, ne tražimo da se sve riješi odmah nego jedno po jedno i da idemo od najugroženijih, što bi bila lijepa i korisna poruka našim saborcima da će se u dogledno vrijeme njihovi problemi rješavati, a oni živjeti bolje, što su i zaslužili - poručio je Savčić nakon sastanka.

Današnjoj sjednici Odbora ratnih vojnih invalida prethodio je prijem, koji je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić upriličio za rukovodstvo Boračke organizacije Republike Srpske, a potom su u spomen-sobi poginulih boraca Kozarske Dubice u Opštinskoj boračkoj organizacije položeni vijenci.

Odbor ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Republike Srpske  danas je na sjednici u Kozarskoj Dubici razmatrao aktuelna pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, te usvojio izvještaj o radu za prošlu godinu i Programa rada Odbora za ovu godinu.