latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:09 ⇒ 21:08 | Autor: RTRS

Rešićeva smijenjena; DNS zatražio sastanak sa SNSD (VIDEO)

Premijer Radovan Višković razrješio je na današnjoj sjednici Vlade Srpske Lejlu Rešić sa pozicije ministarke uprave i lokalne samouprave. Na njeno mjesto trebalo bi da dođe novo lice, ali iz iste stranke - DNS-a i iz reda bošnjačkog naroda. Predsjedništvo ove stranke jednoglasno je zaključilo da nije postojao nijedan razlog za smjenu.
Ministarka Lejla Rešić - Foto: RTRS
Ministarka Lejla RešićFoto: RTRS

Ministri, pa i cijela Vlada biraju se političkim dogovorom, a kada u koaliciji do dogovora ne dođe, sasvim je normalno da do smjene dođe, kaže premijer Radovan Višković, čak i ako je ministarka Lejla Rešić svoj posao obavljala korektno.

- Iz SNSD-a prije desetak dana bio je upućen dopis koalicionim partnerima da u vrijeme izborne godine, stav je svih političkih partija, da oni koji su u koaliciji na republičkom nivou ne mogu da prljave koalicije sa opozicijom na lokalnom nivou. To se u Prijedoru desilo i to je posljedica tog razrješenja - istakao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Sa ovakvim potezom premijera, makar, kako je saopšteno iz Vlade, bio u skladu sa Ustavom i Zakonom o Vladi Republike Srpske, DNS se ne slaže. Na sjednici Predsjedništva stranke zatražen je sastanak sa koalicionim partnerom, SNSD-om. Kako će koalicija ubuduće izgledati, trebalo bi da bude poznato sledeće sedmice.

- DNS je i dalje pri svojim stavovima da opštinski i gradski odbori će samostalno donositi odluke s kim će ići u koaliciju, da li će imati svoje kandidate za načelnike i gradonačelnike - rekao je Darko Banjac, generalni sekretar DNS-a.

Po završetku sjednice Predsjedništva, iz DNS-a su poručili da je smjena Lejle Rešić posljednja smjena kadrova DNS-a koju će prihvatiti. Na mjesto Rešićeve trebalo bi da dođe kadar DNS-a iz bošnjačkog naroda, ali ko će i da li će uopšte biti ponuđeno drugo ime, u DNS-u nisu željeli da preciziraju.

Na pitanje da li je otvorena mogućnost da DNS napusti vladajuću koaliciju, Banjac je poručio- U politici je sve otvoreno.

Pa tako postoji mogućnost da ova smjena nije i jedina.

- Smjena će sigurno biti, ja ću donijeti odluke kada dođe vrijeme - dodao je Višković.

Rešić je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave predvodila proteklih deset godina. I premijer i ostali ministri navode da su njenim radom bili zadovoljni i da je smjena rezultat političkih razmimiolaženja.

- Moram reći da je vrlo afirmativno ocijenjen od strane Vlade u cjelini, ministara, rad gospođice Lejle Rešić u prethodnom periodu. Ona je već treći mandat u Vladi Republike Srpske i svi smo pozitivno ocijenili rad i saradnju koji smo u prethodnim godinama imali sa njom - naglasio je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Dok ne bude imenovan novi, poslove ministara uprave i lokalne samouprave obavljaće ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, koji obje funkcije može da obavlja najduže 90 dana.