latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:11 ⇒ 05/06/2020 | 09:11 | Autor: RTRS

Nova Uredba Vlade-cilj očuvanje broja zaposlenih (VIDEO)

Nove mjere za oporavak privrede u Srpskoj. Na prijedog Kompenzacionog fonda, usvojena je Uredba o dodjeli sredstava poslovnim subjektima i preduzetnicima, koji su zbog pandemije virusa korona u aprilu imali pad prihoda i smanjen obim poslovanja.
Kompenzacioni fond - Foto: RTRS
Kompenzacioni fondFoto: RTRS

Poslovni prihod u aprilu umanjen je za najmanje 20 odsto u odnosu na april prošle godine. Određeni broj radnika nije radio. Po jednom od ova dva osnova, sredstva će preduzećima isplaćivati Kompenzacioni fond. Ovoj podršci nada se Zoran Tošić direktor preduzeća iz Dervente, koje zapošljava 300 radnika. Svoje proizvode plasira autoindustriji Evropske unije, pa je pandemija umanjila obim proizvodnje u aprilu do 40 odsto.

- Ukupna vrijednost, kad bismo gledali novčano, preko 300.000 KM imamo smanjene dotoke proizvodnje u aprilu. Nadamo se pomoći Vlade Republike Srpske i apsolutno pozdravljamo dogovor i uredbu - naglasio je Zoran Tošić, direktor preduzeća "Mreža network" d.o.o. Derventa.

Opšti uslov je da, ako zapošljavaju manje od 10 radnika, broj zaposlenih od 29. februara do 30. aprila, nisu umanjili za više od 40 odsto. Ako imaju 10 i više zaposlenih, uslov je da broj radnika nisu smanjili za više od deset odsto.

- Postupak provode nadležna ministarstva, i to na osnovu zahtjeva koje su preduzetnici podnijeli Poreskoj upravi, koja spiskove prosleđuje Kompenzacionom fondu na isplatu - poručio je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Nakon odluke o isplati minimalca za sve radnike koji nisu mogli na posao zbog odluka Republičkog štaba za vanredne situacije, biće ovo dodatna podrška privrednim subjektima koji su usljed pandemije virusa korona, imali štetu.

- Sada je obuhvaćeno oko 6.000 preduzeća i oko 35.000 radnika. Sredstva će ovaj put biti isplaćivana na račun preduzeća, a ne tekuće račune radnika - naglasio je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Za isplatu minimalca radnicima i za realizaciju nove mjere, biće izdvojeno oko 55 miliona maraka. Da ne bude oštećenih, u oba slučaja, pobrinuće se radna grupa, koja će podvući crtu nakon što budu isplaćena sva sredstva.

- Dogovorili smo se da se formira radna grupa u sastavu Vlada Privredna komora i poslodavci koja će analizirati svaki zahtjev koji bi mogao biti odbijen. Što znači da ćemo imati potpunu kontrolu nad tim da li su svi dobili koji su trebali da dobiju - poručio je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Minimalna plata i doprinosi za april, uplaćeni su za oko 27.000 radnika, zaposlenih u preduzećima koja su potpuno obustavila rad.