latinica  ћирилица
04/06/2020 |  19:14 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Mjere za oporavak privrede doprinijele očuvanju radnih mjesta (VIDEO)

Vlada Srpske opredijeljena je za dijalog sa socijalnim partnerima. Na sastanku sa Konfederacijom sindikata zaključeno je da su mjere za oporavak privrede doprinijele očuvanju radnih mjesta i stabilnog privrednog sektora. Konfederacija je predložila da se pomogne i javnim prevoznicima, ali i rudarima koji su tokom pandemije danonoćno radili, da bi obezbijedili nesmetano snabdijevanje električnom energijom.
Banjaluka: Konferencija za novinare - Foto: SRNA
Banjaluka: Konferencija za novinareFoto: SRNA

Na sastanku Konfedracije sindikata i Vlade Srpske konstatovano je da je Vlada učinila ogroman napor i svojim mjerama pokazala izuzetnu osjetljivost i brigu prema svim radnicima u Srpskoj.

- Јednako smo se odnosili prema svima. Vlada Republike Srspke bila je jedna od prvih vlada u regionu koja je reagovala sa onim instrumentima koje smo imali na raspolaganju da bi pokazali brigu za radnike -to su naknade za doprinose naknade za plate zaposlenih - istakao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske ističe da se sve radi po protokolu.

- Plate za april mjesec isplaćuju se intezitetom kako dolazi na obradu u Poresku upravu, oni ga obrade i proslijede Kompezacionom fondu na isplatu, to je jedini ritam i proces koji jee non stop prisutan - pojasnio je Petričević.

U konfederaciji kažu da su Vladine mjere doprinijele očuvanju radnih mjesta i da pomoć treba biti obezbijeđena i za javne prevoznike na teritoriji Srpske, kojima je donedavno bio zabranjen rad. Zahvalili su se Vladi na isplatama nagrada radnicima koji su bili na prvim linijama u tokom pandemije, i predložili nagrađivanje još nekih radnika.

- Prtevashodno mislim na ljude u proizvodnji, rudare koji su danonoćno i po 12 sari radili u čitavom periodu pandemije kako bismo imali dovoljne količine električne energije u sistemu - rekao je Željko Tepavčević, predsjednik Konfederacije sindikata.

Konstatovano je da prema trenutnim pokazateljima pojedine privredne oblasti su stabilne i da nema naznaka da će doći do prekida rada određenih Privrednih društava u Srpskoj.

- To naravno ne znači da se stvari ne mogu promijeniti u nerednih mjesec dva. Dosta je proizvodnih preduzeća u Republici Srpskoj u predhodnom periodu napunilo svoja skladišta u očekivanju da će nakon smirivanja pandemije ponovo krenuti s transportom njihovih proizvoda - dodao je Petar Đokić.

Poručeno je da će sve obaveze prema radnicima i privrednicima obuhvaćene vladinim mjerama biti ispunjene, da se dijalog sa socijalnim partnerima nastavlja kao i poštivanje svih kolektivnih ugovora. Reprezentativni sindikati uključeni su u proces rekonstruisanja Željeznica, a dogovoreno je da se nastavi izrada Zakona o platama zaposlenih u zdravstvu i drugim djelatnostima.