latinica  ћирилица
05/06/2020 |  11:48 | Autor: Agencije

Potvrđeni datumi festivala u Srbiji

Pandemija kovid-19 je zaustavila koncertna dešavanja još od polovine marta, pa su organizatori morali da odlože ili otkažu niz koncerata najavljenih za proljeće.
Festival Egzit - Foto: RTRS
Festival EgzitFoto: RTRS

Neke manifestacije su pomjerene, ali ipak većina organizatora je istrajna u cilju održavanja tradicije događaja.

Nakon što se epidemija završila u većini balkanskih zemalja, premijerka Srbije Ana Brnabić po preporuci Kriznog štaba zamolila je Egzit festival da se ne otkaže, već pomakne na kasniji ljetnji termin.

- Ova vijest postala je jedna od vodećih protekle nedjelje u svjetskoj muzičkoj industriji i donijela tako potrebnu nadu za povratak manifestacija i vraćanja ukupnog života u normalu. Nakon dodatnih konsultacija, i zvanično su određeni novi datumi za obilježavanje 20 godina jednog od vodećih festivala svijeta i Egzit će se i definitivno održati od 13. do 16. avgusta ove godine na Petrovaradinskoj tvrđavi - naveli su organizatori.

Egzit tim najavljuje i da će se ovogodišnje izdanje organizovati u bliskoj saradnji sa nacionalanim kriznim štabom, a kao jedna od mjera biće i smanjenje kapaciteta festivala na pola od uobičajnih 55.000 posjetilaca po danu. Biće zatvoreni i pojedini rovovi u kojima je inače smješteno preko 40 bina i zona, ali će najimpresivnija i najveća mjesta na Petrovaradinskoj tvrđavi koja čine Egzit legendarnim u svjetskim okvirima, kao što su centralni Majn stedž, kolosalna Dens Arena i kultna No Slip bina, ali i još neke manje zone, ovog ljeta zajedno činiti svjetsku prestonicu muzike. Imena izvođača još nisu zvanična, jer kako navode organizatori, ni oni ne mogu sa sigurnošću, još uvijek, da potvrde.

O preporuci srpske premijerke da se Egzit odloži za avgust izvijestili su i brojni globalni mediji. Čuveni britanski list Gardijan naveo je da je Srbija uspjela da prevaziđe zdravstvenu krizu bez težih posljedica, dok britanski Telegraf ističe procjenu da će do avgusta epidemiološka situacija biti pod potpunom kontrolom u čitavoj Evropi. I američki Polstar piše o drastičnom poboljšanju zdravstvene situacije i prenosi kako primjer iz Srbije može pomoći da se ubrza oporavak cjelokupne svjetske muzičke industrije.

Osamnaesti Beograd Bir Fest biće održan od 20. do 23. avgusta. Kako su organizatori izjavili, održavanje festivala je bitno za Beograd i Srbiju, jer manifestacioni turizam, pogotovo sada, mora biti jedan od najvažnijih segmenata razvoja turizma. Više detalja o samim festivalima, programu i sadržajima, očekujse se narednih nedelja.

Internacionalni niški džez festival Nišvil 2020 održaće se u punom formatu od 7. do 16. avgusta, a glavni festivalski program 13, 14, 15, i 16. avgusta godine na niškoj Tvrđavi.

Festival iz Vrnjačke Banje, koji je prethodnih godina pobrao brojne nagrade u regionu spreman je da svoje četrnaesto izdanje dočeka čak i u promijenjenom formatu, a prema izjavama organizatora, da bi mogli da krenu dalje, neophodni su pomoć i saradnja sa državom.

Drže se zakazanog datuma festivala od 6. do 8. avgusta. Od 4. juna ulaznice su u prodaji.

Vind rok fest u Vršcu biće održan od 30. jula do 2. avgusta.