latinica  ћирилица
05/06/2020 |  20:27 ⇒ 20:31 | Autor: SRNA

Beograd: Biće obnovljen grafit koji su pisali Crvenoarmejci

Nakon otkrića Baneta Gajića da se na zgradi na uglu ulica Kneza Miloša i Kralja Milana nalazi grafit iz Drugog svjetskog rata "Provereno min net" /provjereno nema mina/ reagovao je grad Beograd i ta, vjerovatno posljednja uspomena na herojsku akciju Crvene armije u oslobađanju Beograda od fašista, biće sačuvana.
Beograd: Grafit iz Drugog svjetskog rata (foto: SPUTNIK / SENKA MILOŠ) -
Beograd: Grafit iz Drugog svjetskog rata (foto: SPUTNIK / SENKA MILOŠ)

Gajić je informaciju o otkriću grafita podijelio na društvenim mrežama, a redakcija "Sputnjika" je o tome obavijestila odgovorne u gradu.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je grad odmah reagovao.

- Iako natpis možda nekome sada ne znači mnogo, on je važan deo naše istorije. Poslije poziva "Sputnjika" odmah smo imali sastanak u Skupštini grada. AIK Banka, čija je to danas zgrada, dijagonalno od "Londona", finansiraće čitav projekat - rekao je Vesić.

Vesić je naveo da će, prije svega, biti obnovljen natpis, koji će potom biti zaštićen staklom.

- Biće urađeno i obavještenje na srpskom, engleskom i ruskom jeziku sa podsjećanjem šta taj natpis znači. Biće postavljen i kju ar kod, kako bi ljudi koji žele da saznaju više mogli da dođu do informacija šta se dešavalo na tom mjestu - rekao je Vesić.

On je naglasio da će cijeli posao iznijeti Zavod za zaštitu spomenika kulture i da se nada da će natpis biti uređen do proslave Dana oslobođenja Beograda - 20. oktobra.

U Beogradu su prilikom povlačenja Vermahta minirani svi strateški objekti, vodovod, sistem komunikacija, most na Savi, hotel "Albanija", Kalemegdan, a mine su postavljene i u mnogim stambenim zgradama, o čemu govore i povjerljivi dokumenti koje je nedavno objavilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Crvena armija je u svom sastavu imala brojne inženjerijske jedinice koje su išle ispred ili neposredno iza jedinica u nastupanju i raščišćavale teren, a oznaka "Provereno min net" je bila vidljiv dokaz koji se uvijek stavljao na zgradu da bi svi mogli da vide da u objektu više nema mina i da je bezbjedan.

Da su bili u pravu i da je ta praksa itekako bila opravdana, svjedoči primjer zgrade na Studentskom trgu koju su Nijemci minirali nedugo prije nego što su Sovjeti uspjeli da dođu, a u kojoj su poginuli svi stanari koji su tokom borbi bili u podrumu.