latinica  ћирилица
06/06/2020 |  13:41 ⇒ 13:43 | Autor: Agencije

Hotelijeri u Hrvatskoj: Trčanje za gostom neće puno toga donijeti

Dio hrvatskih hotelijera traži veću pomoć od države, a ostaju zatvoreni a ministar turizma Gari Kapeli tvrdi da to nije dobro. Dio njih, za razliku od stranih konkurenata, ne razmatra sšuštanje cijena.
Dubrovnik - Foto: B92
DubrovnikFoto: B92

- S obzirom na to da čujem da su druge zemlje znatno spustile svoje cijene, mislim da bi trebalo i mi da krenemo istim putem - kaže Zagrepčanka Andrea za dnevnik.hr.

Ali ne slažu se svi sa tim stavom.

- Nismo baš pristalice nekih velikih popusta jer mislim da u ovom trenutku trčanje za gostom neće baš puno toga donijeti - smatra Goran Fabris, predsjednik Uprave hotelske firme u Crikvenici.

Od 32 opatijska hotela, trenutno je otvoreno 14. U turističkoj zajednici grada Opatije planiraju iznenađenje za svoje goste, a nisu jedini na Kvarneru.

- Unutar destinacije je dogovor da se ne ide sa spuštanjem cijena, nego da se za određenu cijenu koja već je daju određene akcije, odnosno popusti - otkrio je direktor Turističke zajednice grada Mali Lošinj Dalibor Cvitković, dodajući da Lošinjani gostima koji borave sedam i više dana poklanjaju trajektne karte.

Vlasnici privatnog smještaja takođe ne razmišljaju o smanjenju cijena.

- Cijene su korigovane za 10-15 odsto, s tim da je tek počeo buking i naravno da će se cijene korigirati u zavisnosti od ponude i potražnje - kaže savjetnik za porodični turizam Nedo Pinezić.

Јužnije u Dalmaciji situacija je puno gora. U hotel s 440 soba u ponedjeljak stižu prvi gosti u tri sobe.

- Država mora da bude malo fleksibilnija što se tiče potpora za ljude koji rade jer uslov je da ne smijemo biti blokirani, a mi smo blokirani jer nemamo prihod to je prva stvar, a druga stvar je da moramo dobiti nekakvu injekciju likvidnih sredstava - rekao je Domagoj Grgić, direktor hotela u Vodicama.

Likvidna sredstva trebalo bi da se dobije od turista, a hoće li ih hrvatske cijene ove godine odbiti od odmora vidjeće se za manje od mesec dana.