latinica  ћирилица
07/06/2020 |  09:47 ⇒ 19:07 | Autor: SRNA

Ukupan obim razmjene od 1,37 milijardi dolara

Republika Srpska je tokom prva četiri mjeseca ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od oko 1,37 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 75,4 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Ostvarena vrijednost izvoza bila je 588,4 miliona dolara, a uvoza oko 780,45 miliona dolara.

Vrijednost ostvarenog uvoza za prva četiri mjeseca manja je za 12,4 odsto, a izvoza za 14,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Republika Srpska je za četiri mjeseca najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 208,38 miliona dolara ostvarila sa Srbijom, zatim 179,15 miliona dolara sa Italijom.

Srpska je u istom periodu na tržište EU izvezla robe u vrijednosti od 437,74 miliona dolara, dok je vrijednost uvoza iz zemalja te grupacije bila skoro 457 miliona dolara i nešto više od 142 miliona dolara sa Njemačkom.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da je do osjetnijeg pada obima spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom došlo zbog značajnijeg pada obima poslovanja sa EU, koja je najznačajniji spoljnotrgovinski partner Srpske.

- Izvoz u EU je opao za oko 15 odsto, a uvoz sa tog područja za skoro 10 odsto, najviše u aprilu i martu u prvom redu zbog pandemije virusa korona kada je privredna aktivnost bila dosta redukovana, posebno sektor robne razmjene sa inostranstvom u velikom djelu svijeta - objasnio je Markićević.

On je dodao da je prije pojave virusa korona na evropskom tlu, Srpska u ovoj, za razliku od prethodnih godina, imala deficit u poslovanju sa EU zbog poremećaja na tržištima pojedinih zemalja kao što je recesija u Italiji ili smanjeni privredni rast Njemačke.