latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:05 ⇒ 14:27 | Autor: SRNA

Episkop Fotije: Ohristovljeni narod čuva svoje svetinje

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je u basjedi na praznik Duhovi da Srbi vijekovima žive sa svojom Crkvom i da ohristovljeni narod čuva svoju dušu i svoje svetinje.
Episkop Fotije - Foto: SRNA
Episkop FotijeFoto: SRNA

- Srbi su ohristovljavali svoju dušu i bili čestiti ljudi, radovali se sa onima koji se raduju i tugovali sa onima koji tuguju, čuvali svoje svetinje koje nas sve čuvaju, koje su gradili naši sveti preci i tu ćemo se Bogu moliti i u budućnosti kako je to bilo vijekovima unazad - rekao je vladika.

Episkop Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku litirgiju u Manstiru Tavna kod Bijeljine koji obilježava krsnu slavu Silazak svetog Duha na apostole - Svete Trojice.

- Naše svetinje nas okupljaju i čuvaju, vidimo to u Crnoj Gori gdje vjernici poručuju "ne damo svetinje", kako i mi poručujemo, da i danas svi Srbi treba da budu jedinstveni, u okviru Duha svetoga i sa svim svojim svetinjama širom eparhija Republike Srpske - naveo je vladika Fotije.

Slavi u manastiru Tavna prisustvovali su umirovljeni episkopi Georgije i Konstantin, koji su rođena braća, a porijeklom su iz Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine.

Umirovljeni episkop kanadski Georgije rekao je da je veliko zadovoljstvo da sa vjernicima učestvuje u duhovnoj blagodati u kojoj je Duh sveti život dao, od nemoćnih učinio moćne, ohrabrio ih i osnažio.

- Držite se istine Božije, čuvajte svoje svetosavlje, sveto pravoslavlje, obraz otački, naše svetinje i sve svoje pretke koji su znali i stati i opstati - poručio je episkop Georgije.

Manastirskoj slavi su, pored velikog broja vjernika, prisustvovali i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Perić je sestrinstvu manastira Tavna čestitao krsnu slavu, ističući da je ovaj manastir vijekovno utvrđenje srpske duhovnosti.

- Srpska pravoslavna crkva je vijekovima najveća podrška srpskom narodu, naša utjeha, ona okuplja Srbe i čuva ih od raznih izazova kroz istoriju - rekao je Perić, koji je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Manastir Tavna posvećen je Presvetoj Trojici, pominje se u Tronoškom i Pećkom ljetopisu i turskim popisima od 1548. do 1586. godine, kao zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i njegovih sinova.

Danas je u sestrinstvu manastira devet monahinja, starješina je igumanija Marta, dok je duhovnik manastira Tavna arhimandrit Lazar Kršić.