latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:08 | Autor: SRNA

Pompeo uporedio Kinu sa nacističkom Njemačkom

Američki državni sekretar Majkl Pompeo iskoristio je godišnjicu Dana D, odnosno iskrcavanja saveznika u Normandiji, da uporedi Kinu sa nacističkom Njemačkom, a Drugi svjetski rat sa globalnom borbom za demokratiju.
Majk Pompeo (Foto: inverse.com) -
Majk Pompeo (Foto: inverse.com)

U intervjuu za "Dejli koler" Pompeo je rekao da je kineska Komunistička partija prekršila obećanje koje je dala Britaniji kada je donijela odluku da uskrati slobode narodu Hong Konga, koje su im obećane, ističući da je to slično obećanjima koja su data i onda prekršena kada je Njemačka napredovala preko Evrope.

Dana 6. juna 1944. godine saveznici su se iskrcali na tada okupiranu Francusku, na obalu Normandije, podsjeća "Raša tudej".

"Raša tudej" podsjeća da Britanija i Francuska nisu objavile rat Njemačkoj zbog "prekršenih obećanja" Adolfa Hitlera, već nakon što je lider nacista okupirao Poljsku. Osim toga, Londonu i Parizu uopšte nije smetalo da Hitleru praktično prepuste tadašnju Čehoslovačku u Minhenu godinu dana ranije.

Takođe, poređenje sa nacističkom Njemačkom je apsolutna uvreda Kini koja je izgubila oko 20 miliona stanovnika u periodu između 1937. i 1945. godine boreći se protiv snaga Јapana.

Britanija je 1997. godine prepustila Hong Kong Kini nakon 99 godina zakupa u okviru kolonijalnog sporazuma. London je preuzeo vlast u Hong Kongu 1842. godine što je bio praktično ratni plijen nakon Opijumskom rata.

Pompeo je rekao da iskrcavanje u Normandiji predstavlja pobjedu američkih osnivačkih ideala u vrijeme "kada je tiranija zavladala, kada su loši akteri preuzeli Evropu i bili na ivici da zavladaju svijetom".

- Amerikanci su se iskrcali u Normandiji da brane slobodu u cijelom svijetu - rekao je Pompeo, dodajući da su ljudi koji vjeruju u demokratiju pobijedili u tom ratu.

Pompeo je uporedio 1944. godinu sa aktuelnom američkom politikom rekavši da administracija predsjednika Donalda Trampa želi da osigura da svaka zemlja koja je bila dio te koalicije s ciljem zaštite demokratije i slobode širom svijeta razumije da ima stalnu obavezu da pomaže u globalnim naporima da se održe sloboda i demokratija u što je više zemalja moguće.

Osim Pompea i demonstranti na antirasnim protestima iskoristili su Dan D. uporedivši svoje akcije i postupke sa iskrcavanjem u Normandiji, a sebe sa tim vojnicima.

U tekstu se podsjeća da nisu samo Amerikanci učestvovali u operaciju "Overlord" i da je iskrcavanje zaista pomoglo u pobjedi nad Trećim rajhom jer su do tada Sovjeti podnijeli lavovski dio tog rata, ali da je to ipak revizionizam.

U tekstu kaže da vojnici koji su učestvovali u iskrcavanju zaslužuju da budu vječno upamćeni zbog svoje hrabrosti i plemenosti, ali apsolutno ne treba da se koriste kao pijuni u modernim političkim igrama u svijetu.

- Ako imate imalo pristojnosti pustite ih da počivaju u miru - zaključuje se u tekstu.