latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:30 ⇒ 20:23 | Autor: SRNA

Obilježeno 28 godina od početka proboja "Koridora života" (FOTO)

U Ristića Gaju u dobojskom mjestu Opsine danas je obilježeno 28 godina od početka proboja "Koridora života", jedne od najznačajnijih akcija u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Obilježavanje 28 godina od proboja "Koridora života" - Foto: SRNA
Obilježavanje 28 godina od proboja "Koridora života"Foto: SRNA

Kod spomenika sa 445 imena poginulih srpskih boraca sa područja Krnjina služen je parastos i položeni su vijenci.

Komandant Krnjinske brigade Miko Škorić podsjetio je da su 8. juna 1992. godine sa Ristića Gaja krenule jedinice ove brigade, potpomognute drugim jedinicima, na konačan obračun sa neprijateljem prema Brodu i rijeci Savi.

Obilježavanje 28 godina od proboja "Koridora života"

- Zna se da je taj 8. jun bio prelom i praktično početak operacije "Koridor života", jer su na ovom prostoru odigrale prve bitke sa Hrvatskim vijećem odbrane i Hrvatskom vojskom. Upravo je Krnjinska birgada imala prve okršaje - rekao je Škorić novinarima.

On je naveo da su zahvaljujući početnom entuzijazmu bitke vođene na zavidnom nivou, a neprijateljske snage postepeno potiskivane sa ovog područja.

Obilježavanje 28 godina od proboja "Koridora života"

- Hrvatska vojska bila je u punom kapacitetu jer je to bio period kada se povukla bivša ЈNA sa ovih područja i oni su na leđima ЈNA okupirali teritorije gdje je bila linija razdvajanja - rekao je Škorić.

On je istakao da se sa današnjeg mjesta odaje počast svim palim borcima, učesnicima operacije.

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić podsjetio je da je bitka "Koridor života" jedna od prvih, ali i najznačajnijih za grad Doboj, ali i Republiku Srpsku, zahvaljujući kojoj je omogućeno spajanje Srpske i njen opstanak.

Obilježavanje 28 godina od proboja "Koridora života"

- Svake godine se okupimo da odamo počast ljudima koji su dali ono najvrednije, a to je život koji ugradili u temelje Republike Srpske. Mi se njih moramo prisjećati, biti stalno zahvalni, jer ne smijemo zaboraviti tu svijetlu prošlost - naglasio je Јerinić.

Pomenu su prisustvovale porodice poginulih učesnika bitke za koridor, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Јošić, predstavnici lokalne vlasti Doboja i Stanara.

Obilježavanje 28 godina od proboja "Koridora života"

Probojem Koridora prekinuta je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.