latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:41 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

MUP da povuče odluku kojom dopušta Tompsonov koncert

Savez Srba Slovenije pozvao je slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova da povuče odluku kojom je dopustio organizaciju koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru, koji promoviše totalitarističku ustašku ideologiju i veliča zločine.
Ljubljana (foto: Roman Babakin / shutterstock.com) -
Ljubljana (foto: Roman Babakin / shutterstock.com)

- Kao pripadnici srpske nacionalne zajednice u Sloveniji osećamo posebnu neprijatnost, strah i nelagodnost jer smatramo da nas ovakvi događaji pristalica ustaške ideologije najviše ugrožavaju. Protiv smo svakog oblika narušavanja Ustava i uvek ćemo osuditi njegovo nepoštovanje bez obzira sa koje strane ono dolazilo - poručili su iz Saveza Srba.

Pozivi, upereni na predstavnike srpskog i bilo kog drugog naroda su, ističu, neprihvatljivi, duboko antiustavni i anticivilizacijski, te suprotni zakonima i Ustavu Slovenije.

Ogorčeni zbog odluke MUP-a Slovenije, kao krovna organizacija srpske nacionalne zajednice u Sloveniji apeluju da Ministarstvo još jednom ozbiljno preispita i povuče svoju spornu odluku.

Iz Saveza ističu da ih je posebno neprijatno iznenadila činjenica da je nadležno ministarstvo takvu odluku donijelo uprkos jasnim i nedvosmislenim upozorenjima policije da koncert predstavlja događaj visokog bezbjednosnog rizika.

Protivno je, dodaju, odlukama Upravne jedinice u Mariboru, koja je stav o zabrani koncerta usvojila na osnovu jasnih uputstava Upravnog suda Slovenije.

- Neosporna je činjenica da pomenuti izvođač u svojim pesmama i javnim nastupima promoviše totalitarističku ustašku ideologiju i veliča zločine, koje su pripadnici ustaškog pokreta vršili nad Srbima, Јevrejima i Romima u toku Drugog svetskog rata na području Nezavisne Države Hrvatske - navodi se u saopštenju Saveza Srba Slovenije.

Iz Saveza podsjećaju da su upravo na osnovu ovih okolnosti koncerti Tompsona zabranjeni u većini zemalja EU, koje počivaju na poštovanju demokratskih vrednosti, vladavine prava i osnovnih ljudskih sloboda.

- Posebno želimo da ukažemo i na činjenicu da koncerte pomenutog izvođača redovno prate incidenti i ispadi, koji imaju za svrhu širenje nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti protiv pripadnika srpske, romske i jevrejske zajednice - napominju iz Saveza.

To je, dodaju, u očiglednoj suprotnosti sa članom 63 Ustava Slovenije koji zabranjuje svaki vid raspirivanja vjerske, nacionalne i rasne mržnje i nejednakosti.

Iz Saveza Srba su istakli da im je u zajedničkom interesu da Slovenija i dalje ostane država koja razumije, poštuje i štiti ljudska prava i vrijednosti, na kojima je i sama zasnovana.

Povezane vijesti:

"Za dom spremni" oriće se Mariborom, Srbi u Sloveniji šokirani