latinica  ћирилица
07/06/2020 |  14:54 ⇒ 20:24 | Autor: SRNA

Stanari: Služen parastos za 59 poginulih boraca

U Cerovici kod Stanarima danas je služen parastos za 59 poginulih srpskih boraca koji su na ovom području izgubili živote u odbrani vjekovnih ognjišta.
Svijeće - Foto: RTRS
SvijećeFoto: RTRS

Predsjednik Organizacije porodica poginulih sa područja Stanara Mirko Јotić napomenuo da su su Gojakovac i Cerovica imali stratešku važnost za odbranu ovog dijela Srpske i da je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata svoje živote dalo 50 mještana ovog kraja.

Osim mještana, na ovom području ratovali su u jedinicima Vojske Republike Srpske i borci iz drugih opština u Srpskoj.

Јotić je podsjetio da su neprijateljske snage pokretale značajne ofanzive na Gojakovac i Cerovicu, a da je 1. juna 1992. godine poginula prva žrtva iz Cerovice, Vlado Milivojević.

Ratni komandant Krnjinske brigade Miko Škorić rekao je da sa pijetetom odaju poštu žrtvama.

- Bila su to teška vremena. Radi se o graničnom prostoru Republike Srpske i nastojali smo da svoje ne damo - izjavio je Škorić i podsjetio na žestoke borbe koje su se tu vodile.

Poslanik iz Stanara u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Јerinić ukazao je na potrebu očuvanja kulture sjećanja na odbrambeno–otadžbinski rat, kako žrtve ne bi otišle u zaborav.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je ova lokalna zajednica od svog osnivanja vodila računa o boračkim kategorijama uz sva dodatna prava koja ih sleduju zakonom.

U odbrani Republike Srpske poginulo oko 250 boraca sa područja Stanara.