latinica  ћирилица
07/06/2020 |  15:15 ⇒ 15:49 | Autor: SRNA

Јukić: Vraćam se u Opštinski sud Tuzla na poziciju sudije

Dosadašnji potpredsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Ružica Јukić, kojoj je istekao mandat u ovoj pravosudnoj instituciji, vratiće se na poziciju sudije u Opštinskom sudu Tuzla.
Ružica Јukić (foto: ba.n1info.com) -
Ružica Јukić (foto: ba.n1info.com)

Јukićeva je to objavila u oproštajnoj poruci upućenoj javnosti u kojoj je istakla i da je velika čast i privilegija biti član VSTS-a, ali da je to u isto vrijeme i velika odgovornost.

Ona je izrazila žaljenje što ni poslije sedam godina upozoravanja nije uspjela da promijeni položaj oštećenog, koji je izbrisan iz Zakona o kaznenom postupku, a kojim je stranka, prema ranijem zakonu, još u istrazi imala sva prava.

Јukićeva je rekla da je Republika Srpska uradila prijedlog zakona, ali da se, ukoliko bude usvojen, položaj oštećenog neće puno izmijeniti, jer su napravljene samo kozmetičke izmjene.

Ona je navela je da je sa sadašnjim zakonodavstvom glavni tužilac zadnja instanca za oštećenog, što znači preveliku moć pojedinaca u pravosuđu kojom nesavjesni mogu da zloupotrijebe službeni položaj i nanesu štetu, kako oštećenom, tako i državi.

Zahvalila je sudijama opštinskih i kantonalnih sudova u Federaciji BiH koji su je podržali u dva mandata, kao i svima koji su joj pružali podršku preko njenog Fejsubuk profila, koja je bila "sve, samo ne jednonacionalna, što joj je najveće priznanje".

Ona je zahvalila i medijima koji su je godinama pratili, čak i onima koji su bili svjesno zlonamjerni i u službi jedne politike.

- Upravo sam ponosna na te napade, jer su dokaz da sam odlično radila i smetala jednostranačkom pravosuđu. Mnogi su spekulisali da sam pisala i davala izjave, jer mi je navodno obećano mjesto u politici, te ih moj povratak u sud demantuje u tome. Vraćam se u Opštinski sud, na poziciju sudije u kazneno odjeljenje, sa koje sam i izabrana za člana VSTS-a - napisala je Јukićeva.

Ona je zahvalila i stranim donatorima, prvenstveno EU, koja je kroz renoviranje i gradnju sudova napravila moderne objekte po evropskim standardima i zaposlenima omogućila prijatan ambijent za rad.